Spendrups hjälper Odd Island in på mässorna

Personal och monter står mässan för, Peter Iwers och Jesper Lindberg får bara prata om öl, medan det är Rosa Pereira som serverar. Foto: Peter Lindh

När Odd Island är på Svenska Mässan den här veckan behöver de inte konkurrera med tjogtals andra bryggerier som på öl- och whiskymässan i samma lokaler.

I stället för bryggare och tappkranar står det maskiner på Svenska Mässans utställargolv i Göteborg, där En Öl & Whiskymässa brukar arrangeras. När vi nu besöker mässan handlar det om underhåll i stället.

Så inte så mycket med öl att göra alltså, men trots allt finns faktiskt ett hantverksbryggeri där och det är Odd Island. Fast Odd Island står där mer som en service för besökarna än ett besöksmål i sig.

– Vi hade ett samarbete med Svenska Mässan innan pandemin och vi försöker plocka upp det igen, säger Peter Iwers på Odd Island.

– Det började med att vi pratade om hur vi skulle kunna berika mässor med hantverksöl. Inte för att dissa de större märkena, utan tvärtom för att fungera vid sidan av dem, fortsätter han.

Jesper Lindberg och Peter Iwers på Odd Island hoppas att de ska hitta nya kunder på mässan. Foto: Peter Lindh

Större bryggerier är i det här fallet är Spendrups och det är faktiskt tack vare Spendrups som Odd Island släpps in. Spendrups distribuerar Odd Islands öl och därmed blev det möjligt för Svenska Mässan att ta in dem.

– Att komma in på de stora mässorna gynnar hantverksbryggerier i stort, där finns det annars bara storbryggerier. Men kanske andra arrangörer ser att det är ett bra koncept med lokala bryggerier, säger Jesper Lindberg, säljansvarig på Odd Island.

Att samarbete med Spendrups är kontroversiellt i hantverkskretsar är Peter Iwers medveten om. Han liknar det med sina erfarenheter från tiden med bandet In Flames.

– När vi blev stora och gick över till ett stort skivbolag fick vi skit för det, men vi var samma grupp som innan, bara det att vi fick bättre distribution. Det är samma sak med Spendrups, om vi kan få hjälp utan ändra på hur vi gör vår öl så gör vi det.

– Men jag har förstått att det råder delade meningar om det i ölvärlden. För oss är det viktiga att vi inte tummar på vår kvalitet.

Peter Iwers berättar att Odd Island får vara med på mässan tack vare samarbetet med Spendrups, som här visar sig även på kylen bakom honom. Foto: Peter Lindh

Att stå med öl på en teknikmässa skiljer sig förstås från en ölmässa på många sätt. Ett är att Peter och Jesper inte själva får servera, eftersom de inte är anställda av mässan. Mässan tillhandahåller både personal och monter. Odd Island pratar med kunder och står för ölleveransen, fast urvalet av öl är inte heller riktigt det samma.

– Nu har de tre öl att välja på, apan Citrauvin, ipan Hazie Dizzie och lagern Gött Änna. Så det är inte ölmässesortiment, utan nedbantat och mer mainstream, säger Jesper.

Bäst går lagern, men Jesper och Peter menar att många inser att det finns mer än lager på mässan.

– Det är jätteroligt att folk upptäcker andra typer av öl och provar lite, men sen finns det en del som har bestämt sig för en typ och då är det oftast lager, säger Jesper.

Mässan varar några dagar den här veckan, men det kommer fler som Odd Island ska vara med på. De gillar att synas och samarbetet med mässan är inte det första. Den gångna säsongen har Odd Island sålt öl på Frölundas hemmamatcher och för ett par år sen fick de leverera öl till Liseberg. Tyvärr med rätt dålig tajming.

– De var bakbundna av restriktioner på grund av pandemin, så det blev en rätt dålig affär. Jag hade gärna sett att vi fick vara där ett normalår, säger Peter.