Specialversion när tung porter jubilerar

Den skapades för att ersätta ett annat favoritöl. Nu fyller Järntorgets Arbetarporter tio år och då görs det en specialversion av ölet.

Allt började faktiskt med att amerikanska Flying Dog gjorde om sitt öl Gonzo så att det blev lite mindre starkt. Då ville dåvarande barchefen på Bishops Arms Järntorget i Göteborg, som gillade den första varianten bäst, ersätta det med ett lokalt öl. Han tog kontakt med Thomas Bingebo på Oceanbryggeriet.

– Jag gjorde ett recept som var inspirerat av Gonzo och ölet har funnits på deras bar sedan dess, säger Bingebo.

Ölet har funnits på en del andra Bishops Arms-barer några gånger, men det är på Järntorget som ölet alltid har funnits och som det förknippas starkt med.

Nu fyller ölet tio år och det ska firas i samband med att Portveckan inleds på söndag på nämnda bar i Göteborg. Till det firandet har det tagit fram en specialvariant av ölet. En del av ölet har legat på Mackmyra-fat sedan december och den andra delen har lagrats på ståltank sedan januari. Nu är ölet färdigt och redo för premiär.

– Det är på 9,5 procent, det har blivit lite starkare av fatlagringen. Jag tycker att det har blivit riktigt bra, säger Bingebo.

Sex fat finns det av jubileumsversionen av Arbetarporten, men det har också gjorts ett antal flaskor

– Tanken är att det ölet ska finnas på alla Bishops Arms i landet, säger Bingebo.