Snart premiär för suröl från Vellinge

Fatlagrade suröl ligger skåningen Karl Sjödahl varmt om hjärtat. Nu har han snart premiär för sitt eget varumärke Iris Wild Ales.

Det är i en industrilokal i Västra Ingelstad i Vellinge kommun i Skåne som Sjödahl håller till. Satsningen på Iris Wild Ales började efter att han varit hembryggare i fyra-fem år.

– Det blev nästan uteslutande suröl då också, även om jag provade på en del annat också, säger han.

Sjödahl vill börja i en lite mindre skala, men tror att det kan finnas plats för suröl på den svenska marknaden.

– Jag är ett stort fan av belgisk öl och öl med vildjäst. Det är fortfarande lite svårt att få tag på bra svensk suröl. Brekeriet är duktiga och det finns några till men annars blir det mest öl från andra länder. Om något inte finns får man göra det själv, säger han.

Vörten till den första batchen är bryggd hos Brygghuset Finn i Landskrona, och den transporteras sedan till Sjödahl där den hamnar på ekfaten. De första 2000 litrarna ska bli till tre eller fyra olika öl.

Christel och Tord blir de två första ölen som kommer ut på marknaden och de har premiär på Beer Ditch i Malmö 20 januari.

– Christel är en klassisk farmhouse ale med fyllig eksmak och den är inte så sur. Tord påminner om Christel men det ölet har jag torrhumlat, säger Sjödahl.

Tanken är att sedan ha nya öl som kommer ut med jämna mellanrum. En förhoppning är at ha sin premiär på Systembolaget i april.

På sikt räknar han också med att använda sig av frukter och bär i sina öl.

I dagsläget har han 30 stycken ekfat på vardera 225 liter. Lokalen i Västra Ingelstad rymmer betydligt mer än så, men om det ska bli en expansion får den ske i lagom takt.

– Ett par år framåt kommer det inte bli mer än ett hobbyprojekt och vi får se hur marknaden ser ut. Men längre fram skulle jag gärna leva på detm säger Sjödahl som i dag jobbar som programmerare på Sony.