Snart klart för premiär för Majornas

Bildspel

Bild 1 av 6

Hela gänget bakom Majornas Bryggeri samlat: Johan Lundin, Martin Karlsson, Anna-Cajsa Nurman, Crippa Odin och Tobbe Johansson.

  

En ny bryggeripub öppnar i Göteborg den 22 november. Just nu jobbar Majornas Bryggeri för fullt för att få allting klart till premiären.

– Allt kommer att vara på plats tills dess och se snyggt ut, säger Johan Lundin på Majornas.
– Lite nervös är man väl. Men det har gått bra. Vi tror på det här och är nöjda med utformning och känsla i lokalen. Nu ser vi fram emot att öppna, vi har hållit på länge med det här nu.
Fast helt klara blir de inte. Alla bitar i bryggeridelen är inte att klara till premiären.
– Nej, vi räknar med att kunna börja brygga i början av december, strax efter att vi öppnar själva bryggeripuben. Nu har vi grejorna på plats. Det är bara ångpannan och kylningen som inte är riktigt klara.
En stor del av ombyggnationen har hyresvärden stått för, bland annat ventilationen.

– De har varit entusiastiska, så vi har fått väldigt goda förutsättningar. Men vi har lagt ner mycket jobb själva också, det har varit kämpigt ibland. Vi har ju andra jobb vid sidan av, så det har varit långa dagar även om det har varit roligt.

Majornas Bryggeripub ligger vid Chapmans Torg i Göteborg, i hjärtat av Majorna, där många av stans ölälskare finns. Men tanken är inte att bara rikta in sig på nördarna.
– Det ska vara en kvarterskrog för de som bor här också, inte bara ölmänniskor.
– Det är redan många här som kikar in och undrar vad som pågår, och vi har fått positiv respons från grannarna.
Inledningsvis kommer krogen att ha tolv fasta kranar, med några portabla i reserv. Men det blir inte bara öl från Majornas Bryggeri.
– Vi kommer alltid ha gästkranar där vi tar in andra bryggerier och vi kommer att ha två kylar med flaskor och burkar, med stort fokus på Göteborgsbryggerier.

Premiären blir alltså den 22-23 november. Då man kommer att bjuda på plockmat och visa upp bryggeriet. Därefter ska puben vara öppen onsdag till lördag varje vecka samt en del söndagar då man har event.

Givetvis finns det en premiäröl också.
– Vi har slitit hårt nere i vår källare för att få fram ett nytt öl till premiären. Den heter Fyrahundrafjorton efter postnumret här. En fruktig ipa, inte för extrem, tanken är att den ska fungera i ett bredare lager. Precis färdig nu och tappad.
Nu när de flyttar upp från källaren där de bryggt tidigare öppnas också nya möjligheter vad gäller ölutveckling.

– Vi får se. Vi har varit låsta innan, men nu är tanken att få fram lite nya öl, framförallt någon folköl och lageröl. Vi vill också nå ut till fler ställen. Vi har ju ganska många jästankar nu, så det finns utrymme att jobba med.