Snart kan alla få sin öl hemkörd till dörren

Under 2020 ska det bli möjligt att beställa hem alkohol från Systembolaget och få det levererat till dörren. Foto: Systembolaget.

Under nästa år ska hela Sverige få möjligheten att få sin alkohol hemkörd till dörren via Systembolaget. Men först ska alla chaufförer utbildas och det kommer att ta sin tid.

Det var 2012 som de första försöken gjordes med hemkörning av alkoholhaltiga varor och i dagsläget finns den möjligheten i Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Uppsala, Västerbotten och Västernorrland.

Tidigare i år konstaterade regeringen att försöken slagit väl ut och att det nu ska införas hemkörning permanent i hela landet. Förändringen gäller från 1 juli 2019, men utförandet av det hela har tagit tid.

– Vår förhoppning är att vara i gång över hela landet under 2020, vi är i full gång med upphandlingen, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

Bland annat ska man bestämma sig för om man ska ha samma partner i hela landet, eller om det blir olika företag som ansvarar för utkörningarna i olika län.

En del som också tar tid är att utbilda de chaufförer som ska utföra transporterna. De måste vara insatta i Systembolagets regler och klara av att göra ålders- samt nykterhetskontroller vid leveranserna.

– De måste kunna allt om våra försäljningsregler och bli certifierade innan vi kan köra i gång. De ska kunna göra samma kontroller som görs i våra butiker, det är oerhört viktigt att det genomförs till 100 procent, säger Agén.

Det är framför allt förändrade köpmönster med allt mer digitala inköp som gjort att regeringen vill se hemkörning av alkohol från Systembolagets sida. Man har också tittat på hur det kan påverka konsumtionen av alkohol och konstaterat att hemkörning inte leder till mer drickande.