SM-tävlingar lär locka många till Solna

639 öl i domarklasserna. 270 i Folkets val. 75 domare har varit engagerade och det blir troligen uppemot 2000 besökare. I helgens är det dags för årets SM i hembryggning.

Intresset här hembryggning har växt rejält de senaste åren och det märks även när det är dags för SM. 639 öl är anmälda i domarklasserna och i Folkets val tävlar 270 olika öl.

– Det är mycket jobb för domarna och det sista jobbet görs på SM-dagen, då utses den slutliga vinnaren, säger Irina Carlén, pressansvarig i Svenska hembryggareföreningen.

Alla som tävlar i domarklasserna har fått skicka in sina öl, och sedan har de fördelats efter stil av domare runt om i landet.

Det öl som vinner domartävlingen kommer också sedan att bryggas i större skala på Åbro Bryggeri i Vimmerby under året. I klassen delas det också ut en silvermedalj och en bronsmedalj.

– Vi har otroligt många bra hembryggare i landet och det märks på ölen. Det har också blivit en explosion när det gäller att dela med sig av kunskap, inte minst tack vare sociala media, säger Carlén.

Tävlingen avgörs denna gång i Solnahallen utanför Stockholm och mellan 12 och 18 på lördag serveras de öl som tävlar i Folkets val. Carlén säger att det finns plats för uppemot 2000 besökare och hon räknar med att det i princip blir slutsålt.

– Jag tror de flesta biljetterna kommer att gå åt. Det är ett stort intresse för hembryggning.