SM-medaljer fick trion att satsa mer

Det har blivit flera SM-medaljer i hembryggning. Men nu tar Illbatting steget fullt ut och blir ett eget bryggeri i Gävle.

Det är trion Tor Björnsson, Simon Röjsel och Thommy Larsson som står bakom satsningen.

– Vi har ett bryggverk på 100 liter men ska också göra en del samarbeten och kanske även lite spökbryggningar, säger Björnsson.

Som hembryggare har både Illbatting och Björnsson själv tagit flera SM-medaljer. Det har blivit guld med en porter och 2017 vann man Folkets Val med en imperial stout. Senast tog Björnsson även två medaljer på egen hand.

– Det började att snackas lite om våra öl efter första guldet 2015. Medaljerna är ett bevis på att vi gör något rätt och efter ett tag kände vi att vi ville lägga mer tid på det här, säger Björnsson.

Han har gått intensivkursen Craft Brewing in Practice på VLB Berlin. Där fördjupade han sina kunskaper.

Det var Tor och Simon som påbörjade resan med Illbatting och längs vägen har även Thommy kommit in. Han tillför nya kunskaper till företaget.

– Han är restaurangchef på Terassen här i Gävle. Han har koll på hela den sidan och han sköter inköp och har väldigt bra kontakter, säger Björnsson.

Bryggeriet har precis startats upp och de första ölen är sålda. De första skapelserna är en imperial stout med gräddkola och en lager med kokos.

– Vi gillar att jobba med processen. Det är viktigt att ha en bra grund och sedan kan man experimentera efter det. Vi vill brygga med kvalitet men också göra öl som sticker ut.

Ett samarbete har redan blivit av i Finland, där man bryggde tillsammans med nystartade Lumi. Den gången blev det en gose med viol.

Bryggeriet finns i Valbo precis utanför Gävle, och där finns utrymme att expandera. För planen är att växa.

– Vi har ambitionen att jobba med det här, men vill också växa in i allt. Först ska vi gå plus minus noll och sedan kan vi investera vidare. Vi vill ha ett eget större bryggeri när allt har fallit på plats.