Slutbryggt – Jonny börjar hos Oppigårds

Ryentorps Bryggeri har tillverkat sin sista öl. I stället tar grundaren Jonny Ryentorp steget till Oppigårds där han blir vice vd.

Ryentorps Bryggeri startades i Falun under 2013 och drevs först i en lite mindre skala. Men sedan 2015 har Jonny Ryentorp haft ett bryggverk på 1000 liter och då bestämde han sig också för att satsa på heltid på bryggeriet.

Bryggeriet har fått en hel del positiva reaktioner på sina öl, men samtidigt har varit svårt att som enmansföretagare hinna med såväl bryggning som säljarbete. Redan inför expansionen 2015 funderade han på att sluta, men i det läget blev det i stället en större satsning.

Men nu väntar nya utmaningar. Ryentorps Bryggeri kommer att läggas ned och i stället blir Jonny Ryentorp vice vd på Oppigårds.

– Björn Falkeström ringde mig och frågade vad jag hade för planer framöver. Jag hade funderingar på att lägga ned bryggeriet och det här är en fantastiskt möjlighet för mig att fortsätta i den här branschen, säger Ryentorp.

Han har en lång bakgrund inom industrisektorn, där han har haft olika chefsjobb på bland annat ABB och IKEA. Nu går han in i en roll som blir ny på Oppigårds, och som ska formas efter hand.

– Vi kom överens bara för några dagar sedan. Jag tror att min bakgrund från både industrin och ölbryggning var intressant. Björn har hanterat ganska många olika saker själv och tanken är väl att jag tar över delar av hans arbete.

Ett av uppdragen är att jobba med utveckling av det bryggeri som redan i dag är Sveriges största. Oppigårds har gått igenom en stor expansion där man i dag har en nybyggd anläggning för bryggningen, samtidigt som tidigare utrustning finns kvar. En av bitarna som Ryentorp kommer att titta på är export av öl.

– Vi har en del tankar om det, men har inte hunnit prata så mycket ännu, säger han.