Sköna ölböcker att softa med i sommar

Snart är det sommar och en kall öl i hängmattan. Då bör man ha bra sällskap och vi har kollat med några ölprofiler vilka favoritböcker de vill lyfta fram.

Att det finns en del favoriter här är tydligt, speciellt Jan-Erik Janko Svenssons Stora Ölboken, den kom ganska nyligen ut i en omarbetad utgåva, tre av våra ölprofiler tipsar om den. 

Fast själv tipsar Janko om annat, men det kan bli problem att få tag på hans förslag på andra ställen än antikvariat.

Här är böckerna du kan läsa i sommar (saknar en bok länkar så har vi inte hittat några):

Micael Lycén, ölsommelier och podden Ölvärlden

Mina tips i oberoende ordning: 


Svensk bryggerihistoria av Peter Sandberg.

En väldigt intressant bok om bryggeriernas utveckling i Sverige. Perfekt att ha i bakhuvudet när man håller ölprovning.

Akademibokhandeln | Amazon | Bokus

Den stora ölboken av Jan-Erik Janko Svensson.
Den kompletta ölboken. Man behöver inte läsa allt i ett nafs. Men man kan alltid gå tillbaka till den så fort man behöver en påminnelse. Den har allt om allt om öl.

Akademibokhandeln | Amazon | Bokus

Brygga öl av Gustav Lindh
En fantastisk bok för alla hembryggare. Fakta varvas med rekommendationer som bygger på Gustavs egna erfarenheter.

Akademibokhandeln | Amazon | Bokus

Bonus: Sök på Peter Eronson. Han har inte skrivit en dålig ölbok. Boken han skrev tillsammans med Robert Andersson, Prova öl – Titta, dofta, smaka vann pris som världens bästa i kategorin kokbok.

Peter Eronson, författare

1001 Beers av Adrian Tierney-Jones

Med sina 960 sidor har du en hel del att läsa i sommar. Alla öl beskrivs ingående hur de kom till och vad som kännetecknar dem. 

Akademibokhandeln | Amazon | Bokus (olika utgåvor)

The Comic Book Story of Beer av Jonathan Hennessey, Mike Smith och Aron McConnell

En seriebok om ölets historia, från starten i Mesopotamien fram till i dag. Riktigt fina illustrationer.

Akademibokhandeln | Amazon | Bokus

Svensk Bryggerihistoria av Peter Sandberg

Ny svensk bok om de svenska bryggeriernas utveckling från det medeltida 1500-talet fram till då mikrobryggerierna tog fart på 1990-talet.

Akademibokhandeln | Amazon | Bokus

Jan-Erik Janko Svensson, författare och Jankopodden

Nya har jag ingen koll på, däremot några antikvariska. Har kanske skrivit om dem förr:

Die Biere Deutschlands (1990-tal) av Dietrich Höllhuber & Wolfgang Kaul.

Ölets historia i Sverige (1970) av Harald Thunaeus.

Amerikanska Classic Beer Style Series, i synnerhet de tidiga (Pale Ale, Continental Pilsner, Lambic, Vienna-Märzen-Oktoberfest, Porter, Belgian Ale och German Wheat Beer).

Fredrik Berggren, GBG Beer Week och podden Ölpölen

Stora Ölboken av Jan-Erik ”Janko” Svensson.
Lätt den bästa svenska ölboken och en given bok om man vill lära sig mer om öl, ölstilar, ölkultur och historik. Stilistiskt, kärnfullt och vackert språk som gör att man bara vill fortsätta läsa.

Akademibokhandeln | Amazon | Bokus

Great Beers of Belgium av Michael Jackson
En klassiskt verk som kartlägger den mest intressanta ölkulturen i världen. Köp hem ett gäng belgare i sommar och läs om ölen samtidigt som du dricker dem.

Akademibokhandeln | Amazon | Bokus 

The Oxford Companion to Beer av Garrett Oliver m fl.
En oumbärlig uppslagsbok som man hela tiden kan återkomma till om man vill kolla upp ett begrepp, en ölstil eller allmänt nörda ner sig.

Akademibokhandeln | Amazon | Bokus

Gustav Lindh, hembryggare och författare

Jag tycker att följande böcker är bra och hör hemma i alla ölintresserades bokhyllor:

Stora Ölboken av Jan-Erik Svensson (nya utgåvan 2021) för den ger en bra överblick på ölets historia, olika stilar och grunderna i dofter/smaker.

Akademibokhandeln | Amazon | Bokus

 

Technology of Brewing and Malting av Wolfgang Kunze som är en klassiker på bryggmästarutbildningarna och den innehåller det mesta man behöver för att brygga öl på ett större bryggeri.

Brygga öl – Från nybörjare till avancerad ölbryggare. Slutligen måste jag självklart och helt skamlöst passa på att pusha för min egne bok som både är en utmärkt nybörjarbok för den som vill lära sig brygga öl från grunden men den går även steget längre och lär ut mer avancerade metoder för att ta sina öl och sitt bryggande till nästa nivå.

Akademibokhandeln | Amazon | Bokus

Helena Lindh, podden Ölpölen

Jag är väldigt förtjust i talböcker, framför allt på sommaren när man kan fördjupa sig inom till exempel ölhistoria samtidigt som man pysslar med annat. Båda dessa finns på Storytel.

Öl – en god historia av Örjan Westerlund

Jag kan bland annat rekommendera den lättsamma Öl – en god historia.

A natural history of beer av Rob DeSalle och Ian Tattersall

Gillar man den förra boken kan man gå vidare med den lite tyngre och mer populärvetenskapliga A Natural History of Beer av Rob DeSalle och Ian Tattersall.

Akademibokhandeln | Amazon | Bokus