Sjöstedt kan fixa gårdsförsäljningen

RONNY TYCKER TILL

Kanske är det Jonas Sjöstedts utspel som gör att vi till slut kan få gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige. Foto: Montage/Pressbilder.

Är det Jonas Sjöstedt som fixar gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige? Ja, kanske kan det bli slutresultatet i det politiska spel som väntar för partierna som gjort januariöverenskommelsen.

Vi har i Sverige vant oss vid regeringar som inte har egen majoritet i riksdagen och det innebär att man måste ge och ta i förhandlingar med andra partier.

Ett sådant resultat är januariöverenskommelsen, där Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna tillsammans presenterade en lång lista med åtgärder som man vill genomföra under mandatperioden.

Listan innehöll en bred blandning av olika frågor, men intressant här blir framför allt arbetsrätt, marknadshyror och gårdsförsäljning av öl och vin.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har vid flera tillfällen sagt att han är beredd att fälla regeringen om man ändrar arbetsrätten eller inför marknadshyror. Om Sjöstedt får med sig Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna får de en majoritet för att fälla statsminister Stefan Löfvén och då väntar nyval.

Det är en utveckling som framför allt Socialdemokraterna inte vill se och därför talar en hel del för att Sjöstedt får som han vill i två av hans partis viktigaste frågor.

Men om Sjöstedt får sin vilja igenom innebär det att samarbetspartierna C och L körs över. Det är nämligen de två partierna som förhandlat sig till att frågorna finns med i januariöverenskommelsen. I det politiska spel som väntar kommer de då att kräva att andra frågor i överenskommelsen prioriteras. Gårdsförsäljning är en sådan fråga, där har Socialdemokraterna tidigare sagt nej men under året ska en ny utredning göras i frågan.

Jag har väldigt svårt att se att en sådan utredning ska komma fram till ett entydigt nej till gårdsförsäljning. Dels finns det redan i EU-landet Finland (med en del begränsningar), dels sade inte den senaste svenska utredningen i frågan kategoriskt nej.

Om vi utgår från att utredningen konstaterar att det är lagligt möjligt med gårdsförsäljning i någon form blir det hela en politisk fråga, och gårdsförsäljningen är en fråga där S och Mp säkert kan tänka sig att ”förlora” i utbyte mot att man skippar arbetsrättsliga förändringar och väljer bort marknadshyror, för då kan de fortsätta att regera Sverige.

Gårdsförsäljning är inte någon av de viktigaste punkterna på listan som gjordes, sett till hela samhället, och det kan faktiskt vara en fördel för dom som vill se en förändring i frågan.

För många bryggerier är det en viktig fråga, och man ser en chans att dels tjäna lite pengar på försäljningen, dels kunna marknadsföra bryggeriet bättre och ge en bättre service till de framför allt utländska besökare som inte fattar någonting när de får se bryggeriet men inte köpa med sig produkterna.

I slutet av det här året bör vi veta betydligt mer, men kanske kommer det en dag när de bryggerier som vill ha gårdsförsäljning faktiskt kan tacka Jonas Sjöstedt för att de fick som de ville.