Simon hyllar ölet från vännerna på O/O

Simon Karlsson svarar på våra sommarfrågor.

Simon Karlsson, bryggare på Stigbergets, är nästa person i vår sommarserie. Här är alla hans svar.

 

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– På så många sätt. Uppenbarligen har det blivit mycket mindre resande, festivaler och dylikt, men många mindre och större projekt har också ställts in eller bantats kraftigt. Ringön blir till exempel inte en så storslagen etablering som vi hade önskat. Ett bryggeri blir det, men restaurang- och eventdelen får ligga lite på is ett tag framöver. Vi började göra folköl när export- och krogförsäljningen bara dog över en natt. En del har gått till dagligvaruhandeln, men mest har vi sålt från lastbryggan. Det har varit helt sjukt! Till en början trodde vi att vi aldrig skulle bli av med den första batchen Minimås, men det tog bara några fredagar innan den var helt slut. Andra folkölen vi gjorde, Just as Amazing Haze var slutsåld på en vecka.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Det blir nog att åka upp till Fjällbacka några dagar. Har inte träffat mina föräldrar sedan innan pandemin bröt ut.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Skulle nog säga Nova av O|O Brewing. Så uppfriskande med en bra IPA som är klar och besk. Beskan får en att vilja ta en klunk till och senare ett glas till.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Jag har svårt att tro att det kommer ske. Dels för att många partier ser det som antingen en icke-fråga, eller ett direkt hot mot den befintliga modellen, men jag har också hört om ett avsvalnat intresse från många producenter som tidigare har pushat frågan. Det innebär att TSLS får tas bort, vilket är en viktig kanal för många bryggerier. Nu under pandemin när barer och länder i världen stängde fick vi verkligen se hur beroende vi är av Systembolaget. Gårdsförsäljning hade gynnat många bryggerier, men inte alla. Jag tror dock att det kommer att hända tids nog. När man ser det stora intresset och glädjen av att köpa folköl från lastbryggan på Gamla Varvsgatan känns det som att det skulle kunna vara såhär även med öl över 3,5%.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Miles Davis, Slavoj Žižek och Martin Permer