Grossman firar 40 med första bryggverket

Ken Grossman ska åka på turné med det bryggverk han byggde för 40 år sedan. Foto: Sierra Nevada/Pressbild.

Sierra Nevada firar 40 år på ölmarknaden. Det ska märkas på olika sätt under ett helt år. Bland annat ska man åka på turné med den utrustning som allt startade med.

Sierra Nevada Pale Ale anses av många vara ölet som påbörjade den humlerevolution som skett inom ölvärlden. I dag brygger de allra flesta bryggerierna i världen något humligt och för många är det nästan hela affärsidén.

Men 1980 såg det annorlunda ut på många sätt. När Sierra Nevadas grundare Ken Grossman satte upp en vision tyckte han att han tog i.

– Jag minns att jag citerades i någon tidning tidigt på 1980-talet och sade att om vi kunde nå en produktion på drygt en miljon liter skulle det vara gränsen för hur mycket humlig öl folk skulle kunna dricka. Jag såg inte alls den tillväxt som blivit sedan, säger han till sajten Fortune.

I dag brygger Sierra Nevada runt 120 miljoner liter öl per år, och de flesta bäst säljande ölen är humlefokuserade.

Det bryggverk som Ken själv byggde när han startade Sierra Nevada finns faktiskt kvar. Nu ska man ta med sig den utrustningen på turné i USA för att fira de 40 åren man funnits på marknaden.

– Jag byggde det bryggverket på egen hand, men sålde det i slutet av 1980-talet till några bekanta som började att brygga öl i norra Kalifornien. De bryggde på det tills för några år sedan, säger Grossman.

Nu har han köpt tillbaka utrustningen och ska alltså visa upp det runt om i USA. Första stoppet var på Great American Beer Festival i Denver den gångna helgen. Turnén ska sedan identifieras under nästa år, då man egentligen når sina 40 år.