SB: Notan för alkohol mer än 100 miljarder

103 miljarder. Det är notan för alkoholen i Sverige om man ska tro en utredning beställd av Systembolaget.

15 miljarder för vård och efterbehandling, 35 miljarder för produktionsbortfall, 10 miljarder för brottslighet samt 43 miljarder för försämrad livskvalitet. Det sistnämnda handlar enligt Systembolaget om kostnader förknippade med att runt två miljoner människor beräknas ha en närstående som dricker för mycket, vilket påverkar deras livskvalitet negativt.

– Ju mer alkohol som dricks desto större blir skadorna, och då ökar också kostnaderna. Det är bra att Sverige fortsätter ha en restriktiv alkoholpolitik för trots att vi i Sverige dricker mindre vad man gör i de flesta europeiska länder, så kostar alkoholen samhället 103 miljarder kronor årligen, säger Magdalena Gerger, vd Systembolaget.

Undersökningen tar även upp nytta med alkohol och hänvisar till en kraftig expansion av mikrobryggerier, lokala destillerier och vingårdar. Totalt beräknar utredningen nyttorna av alkoholen uppgå till 35 miljarder. Men samtidigt menar man att om pengarna som idag läggs på alkohol skulle läggas på andra nöjen blir summan istället bara 10 miljarder.

Läs om undersökningen här.