Nystart utan planer för Systembolaget

Att brygga för Systembolaget blev för arbetsamt, flaskningen tog alldeles för mycket tid för Kristoffer Drotz på Proton Brewery. Foto: Ronny Karlsson

Han öppnade ett taproom när andra vågen av pandemin kom. Då satsade han på Systembolaget i stället, men i maj stoppade han produktionen. Nu börjar Proton Brewery att brygga igen – med fokus på restauranger och sitt eget taproom.

Kristoffer Drotz på Proton Brewery i Dalsjöfors öster om Borås har tagit det lugnt med bryggningen i sommar. I mars släppte han ett par öl på Systembolaget, men på grund av dåliga förutsättningar för flaskning rann det ut i sanden.

– Att börja med Systembolaget med min utrustning var ett misstag, det tog alldeles för lång tid. Att stå och fylla flaskor manuellt håller inte, säger han.

Ändå är han inte helt främmande för att återvända till hyllorna på Systembolaget. Men det kräver att han får tag på någon form av flaskningsutrustning som förenklar och förkortar processen.

– Men det mesta är för stort eller för litet för mig som brygger 200-300 liter per batch. Jag ska titta om jag hittar nåt framöver, men jag måste få in lite pengar först. Jag har ju inte tjänat så mycket när jag stått stilla.

– Jag vill ha en öl på bolaget. Folk vill kunna dricka mina öl även när de är hemma.

Här, bryggeriets taproom, är var Protons fokus ska ligga framöver. Foto: Ronny Karlsson

Fokus nu är att brygga öl till bryggeriets taproom, så att det kan öppna igen. När det premiäröppnade förra hösten så blev det bara två tillfällen.

– Lokalen är trång och det kändes inte bra så jag stängde den igen, säger Kristoffer.

Även en del restauranger har hört av sig och vill ha öl från Proton, så nu brygger han intensivt. Och när det inte längre handlar om öl till Systembolaget så njuter han av att kunna brygga one-offs i stället för att göra samma öl flera gånger.

– Nu har jag en IPA på jäsning och en saision om nån vecka. Det roliga med ett taproom är att jag behöver inte alltid brygga det som är kommersiellt gångbart utan vad jag känner för. Säljer man provbrädor köper folk ändå och då kan man brygga lite belgiskt också, säger Kristoffer.

Något folköl har han inte, tankarna finns där, men det finns ett stort hinder.

– Jag har velat göra ett folköl, men det är den där grejen med flaskning. Det är så fruktansvärt tråkigt.

– Fast det är många som frågar efter det så jag kanske gör mig besväret att brygga en batch eller två i vinter.