”Sankte Pers väntrum för ölnördar”

Denna vecka tipsar vi om ett ölställe i en grå industristad i nordvästra England som verkar ha en inofficiell tävling i att ha flest pubar per kvarter. Veckans ölställe är Café Beermoth i Manchester.

 

“Oh Manchester, so much to answer for”, skaldade den plågade popikonen Morrissey på bandet The Smiths allra första album och en generation av självutnämnda pojk- och flickrumsavvikare förstod direkt vad han menade, utan att de nödvändigtvis någonsin hade placerat sina Doc Martens i en vattenpöl i staden.

Men vad har egentligen staden som blivit synonym med nederbörd, tung industri, och i Sverige, ett randigt bomullstyg som främst används till att göra geografilärares byxor av, att erbjuda?

Vi har popmusiken. The Hollies, nämnda The Smiths och Morrissey, klubben Hacienda, skivbolaget Factory, Joy Division och New Order, Madchesterbanden, Happy Mondays, Stone Roses. Och förstås Oasis. Dans och indie och en dekadent “ladkultur” som för oss till nästa punkt.

Fotbollen. Manchester United är en av världens mest mytomspunna och populära (och därmed också mest avskydda) fotbollslag. Vi har uppstickaren Manchester City, som brukade vara underdogsens underdog, men nu är en internationell symbol för sportswashing.

Men vi har också den brittiska smältdegeln. The Curry Mile, ett smeknamn för en del av gatan Wilmslow Road i stadsdelen Rusholme, är ett resmål för alla foodies som vill äta briljant och ofta billig mat från samtliga hörn av det kollapsade imperiet.

Vi ölnördar har bryggerierna. Marble gör traditionell brittisk öl i absolut toppklass, och har även en underbar egen pub, men humleekvilibrister och uppstickare som Track, Pomona Island, Sureshot och Cloudwater har stulit en stor del rampljuset det senaste decenniet. Mycket av den moderna brittiska ölkulturen har sitt epicentrum här.

Café Beermoth är ingen klassisk brittisk pub såsom vi känner och älskar dem. Stället ligger alldeles intill det brutaliska shoppinginfernot Arndale i centrala Manchester, på bottenplan i ett trist kontorshus. Väl inne i lokalen går tankarna snarare till ett belgiskt ölcafé eller ett amerikanskt taproom snarare än ett gemytligt inn.

I en evigt roterande, och kärleksfullt kurerad, line-up på fat och cask finns främst brittiskt, belgiskt, tyskt och amerikanskt, men även öl från resten av Europa och världen. 17-18 kranar, samt ett imponerande utbud av flaskor och burkade öl.  

Den dominerande känslan som man som ”överdrivet ölintresserad person” får av att kliva in i lokalen är yrsel – redan innan man har hunnit dricka något. Det finns för mycket att välja på. Det finns ingen anledning att gå någon annanstans. Det finns ingen anledning att någonsin åka hem. Café Beermoth är Sankte Pers väntrum. 

Så nästa gång du sitter och scrollar på Ryanairs hemsida och kollar vart weekendresan ska gå, skit i Berlin och skit i Prag. London behöver du inte åka till igen och du har redan sett Eiffeltornet. Manchester är inte bara fotboll – och vad fasen gör det att det regnar mer än i Borås när du har Café Beermoth att värma dig på?

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.