Sänkt brittisk ölskatt kan rädda branschen

Ska skatten på den brittiska pinten sänkas i sommar? Foto: Pixabay.

Brittiska parlamentsledamöter från alla partier föreslår att skatten på öl ska sänkas. Under sommaren väntas ett beslut.

All-Party Parliamentary Beer Group kallas den grupp som tittat närmare på ölskatten och möjligheten att stimulera pub- och bryggeribranschen genom att sänka skatten under en period.

En halvering av skatten skulle ge hela sju miljarder svenska kronor som då skulle gå till pubar och bryggeriet i stället för till de brittiska statsfinanserna.

De som står bakom skatteförslaget ser också en möjlighet att på egen hand förändra den brittiska ölskatten tack vare Brexit.

– Pubarna har aldrig varit viktigare än nu, när vi är på väg tillbaka efter 14 månader av mörk isolering. Men för att överleva behöver regeringen gå ännu längre med sina stödåtgärder, säger Mike Wood, som är ordförande i den parlamentariska gruppen.

Utan mer stöd ser gruppen framför allt cask-ölen som hotad. Man menar att den typen av öl är viktig för turismen, det ses som positivt att de ofta är alkoholsvaga öl och det finns en risk att brittiska humleodlare kan tvingas lägga ned om det inte säljs tillräckligt med den typen av öl framöver.

Utöver en skattesänkning vill gruppen se att den plan för borttagande av restriktioner ligger kvar och att man tillsätter en arbetsgrupp som ska utreda möjligheterna med att lyfta fram caskölen som miljövänlig och något som är unikt för de brittiska öarna.