Samarbete ger whisky i öl och öl i whisky

Jens Orsholm har skapat ett spännande samarbete med Mackmyra. Foto: Montage.

I Lofsdalen finns både Orsholms Brygghus och Mackmyras whiskylager. Nu har de båda företagen experimenterat med varandras drycker och skapat unika produkter.

Orsholms brygghus grundades 2015 i Lofsdalen och brygger sin öl på fjällvatten från Lofssjön i närheten. I samma ort finns även Europas högst belägna whiskylager, där mackmyra låter produkter lagras. När de båda företagen nu samarbetar leder det till ett öl lagrat på specialfat och en whisky som faktiskt innehåller öl.

– Orsholms Brygghus är som min egen bebis där jag får möjlighet att experimentera med smaker. Samarbetet med Mackmyra är oerhört spännande där vi förenar det bästa av två världar: öl och whisky. Det lokala är oerhört viktigt för mig och min verksamhet och mer lokalt än så här blir det knappt, säger Jens Orsholm, Grundare och VD Orsholms Brygghus.

”Oak and Smoke” är ölet som Orsholms Brygghus låtit producera som lagrats i över två månader på Mackmyras special-fat, som är ett bourbonfat där gavlarna bytts ut mot svensk ek och sedan mättat fatet med oloroso-sherry innan lagring. Efter lagring har ölet fått en lätt rökig smak.

Whiskyfatet som Mackmyra mättat med hjälp av Orsholms Brygghus pale ale ”Lofsdalen 1125” har smak av kola och söta malttoner med inslag av en mild fruktighet från humle och jäst. Fatet kan förbokas nu och kommer att lagras i Lofsdalen Skybar i två till fyra år tills dess att smaken satt sig.