Sälenbryggeriet laddar för Dansbandsveckan

Nyhet

Pelle Hoffman serverar fjällöl under Dansbandsveckan.

Nästan 100 000 besökare väntas till Dansbandsveckan i Malung – och för Sälens Fjällbryggeri betyder det full fart i både bryggeriet och baren. Vi har pratat med Pelle Hoffman om ölen, publiken och musiken.

Dansbandsveckan under vecka 29 är en av Sveriges mest somriga och svängiga folkfester, som lockar besökare från hela landet – och en hel del från Norge. I Folkets Park Orrskogen i utkanten av Malung dansas det varje kväll på sex dansbanor under tak, till tonerna av 82 olika band. Dagtid fylls centrala Grönlandsparken med konserter, danskurser, mat och dryck. För orten Malung betyder veckan enormt mycket och Sälens Fjällbryggeri är det lokala bryggeriet. Malung ligger drygt sex mil från Sälen, inom samma kommun, och veckan är en självklar del av bryggeriets sommar.

Kort om din roll – vad gör du på Sälens Fjällbryggeri?

– Jag är grundare och ägare tillsammans med Mankan Engström och våra familjer. Vi driver också Gustav Grill & Bar i Lindvallen, som är vår restaurang och där allt började. Från början var det restaurangverksamheten som var kärnan och intresset för öl växte därifrån. Jag är kock i grunden och började brygga hemma för att förstå mer om hantverket. Sedan köpte vi ett litet bryggverk och satte igång på riktigt. Jag brygger fortfarande, särskilt när Sofia Bergqvist, som är vår utbildade bryggare, inte kan. Hon har pluggat bryggteknik och sköter det mesta i bryggeriet till vardags.

Hur länge har ni varit med under Dansbandsveckan i Malung?

– Vi har haft en bar där sedan 2017. Det är Lindvallen Restauranger som driver restaurangtältet i Grönlandsparken, och där står vi själva med åtta kranar. Vi säljer vår egen öl, bemannar baren och är på plats hela veckan.

Hur viktig är veckan för er som bryggeri?

– Den är ganska viktig. Vi brukar köra dit runt 70 fat på 30 liter. Det är en bra vecka försäljningsmässigt, även om vi säljer till restaurangpriser och står för personalen själva. Men framför allt möter vi en helt annan publik än annars.

Vad är det för öl ni serverar under veckan?

– Vi har åtta sorter på fat. Ljus lager går alltid bäst, det är inget att hymla om. Fjälldimma, vår storsäljare på Systembolaget, går också bra. Sen har vi alltid några roliga nyheter med oss, ibland en IPA, ibland något mörkare. Vår imperial stout brukar också gå – inte minst för att vissa tycker att de får mycket alkohol för pengarna. Det är en bred publik, så vi försöker ha något för alla.

Hur upplever du publiken?

– Väldigt trevlig. Det är inte den typiska ölfestivalpubliken, men det är bra stämning. Många bara beställer och dricker, men en del är nyfikna och frågar lite. Vi har några stammisar som kommer tillbaka varje år.

Är ni ensamma om att servera egen öl där?

– Ja, det är vi och Brewery International. Carlsberg är huvudleverantör men de kör bara PET-flaskor, så det är bara vi och San Miguel som har fatöl. Därför sticker vi ut lite, och det gör att folk söker sig till oss.

Dansar du själv och lyssnar du på dansbandsmusik?

– Nej, jag dansar inte själv. Jag skulle gärna göra det om jag kunde, men jag får aldrig arslet ur och lära mig – till min frus stora förtret. Jag lyssnar inte direkt på dansband heller, det är inget jag sätter på hemma. Men jag tycker att det kan vara trallvänligt och det passar in i sammanhanget. Själv lyssnar jag på en rätt spretig blandning av musik: Kent, Peter LeMarc, Iron Maiden, Taylor Swift, men oavsett vad man lyssnar på privat, så är det svårt att inte ryckas med i stämningen under Dansbandsveckan. Den är verkligen speciell.

Hur är sommaren annars på ett bryggeri som ligger mitt i en skidbacke?

– Det är ett annat flöde. På vintern åker folk skidor hela dagen. På sommaren har de mer luft i schemat och letar upplevelser. När vi har öppet hus på bryggeriet märker vi att vi får fler besök, många är nyfikna och vill kika in. Vi jobbar också på att få tillstånd till gårdsförsäljning, så att folk kan köpa med sig öl hem. Det skulle ge en bättre helhetsupplevelse, även om det inte förändrar allt. I augusti kommer cykellopp, fjällmaraton och andra event – så det är fullt upp även utan snö.

Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.