Så var första helgen med sena öppettider

Pelle Frost, Cattis Ledius, Anders Hansson, Magnus Svensson och Stene Isacsson märkte skillnad när det för första gången på länge gick att ha öppet sent på kvällarna. Foto: Montage.

Ett stort steg i rätt riktning även om det fortfarande finns problem. Så såg det ut för de svenska ölbarerna under den första helgen där det gick att ha öppet sent.

 

Från 1 juli försvann flera av restriktionerna för de svenska krogarna. Med sommarvärme och semester för många kom det lägligt och det blev ett annat tryck på de ölbarer som Beernews haft kontakt med.

– Det var fullt under en längre tid, även om vi fortfarande måste ha en del bord som står tomma, säger Anders Hansson på Taproom i Malmö.

Framför allt hade man många nattgäster den gångna helgen.

– Vi hade öppet till 03.00 och många stänger 01.00. Då kommer folk till oss så det var fullt och även kö, säger Hansson.

Han uppskattar att intäkterna i helgen var uppe på en nivå som motsvarar mellan 70 och 80 procent av hur det var före pandemin.

Även på Haket i Göteborg var det full fart.

– Det var som om det aldrig funnits någon pandemi, folk visste inte att man inte fick vara fler än åtta i ett sällskap, säger Cattis Ledius.

Det var full fart under hela kvällen och gästerna var fler än på länge.

– Givetvis var det bra för omsättningen, det var mycket folk och kändes lite konstigt att ha det så här.

Det som gladde henne mest var dock en annan detalj.

– Det var härligt att slippa hålla på och tvinga ut folk vid en viss tid, det kändes bra.

Stene Isacsson på Zum Franiskaner i Stockholm märkte också av en positiv förändring den gångna helgen.

– Visst har vi märkt en ökning men nu är det ju semestertider så det blir lite att ”jämföra äpplen med päron”. Det är lugnare än vanligt tidigt och mer på senare på kvällen.

Han längtar dock fortfarande efter en tid helt utan restriktioner.

– Uteserveringarna är ju i princip fulla hela tiden men med avstånden så står flera bord tomma och folk går vidare. Men det går i alla fall åt rätt håll.

Pelle Frost på Brewers Beer Bar Magasingatan i Göteborg hade mer folk, men ingen enorm skillnad.

– Vi hade ett konstigt elfel och hade ingen belysning i fredags, så det såg nog stängt ut senare på kvällen. Vi har inte vår största försäljning efter 22.00, så vårt stora steg var när vi fick sluta stänga 20.30, säger han.

Han märkte dock av en skillnad framför allt utomhus i sommarvärmen.

– Det var där vi hade de flesta gästerna och vi hade även en fantastisk söndag.

Även på Benchwarmers bar i Helsingborg var det stora steget när man fick ha öppet till 22.30. De nya restriktionerna förändrar inte så himla mycket.

– Det gör ingen jättestor skillnad, det brukar dö ut hos oss nån gång efter 23 och då stänger vi så att personalen kommer hem i rimlig tid, säger Magnus Svensson.

Även han är mest nöjd med att slippa känna att alla måste ha lämnat lokalen vid en viss tid.

– Det är så skönt att slippa den stress som var med att alla skulle vara ute en minut efter stängning. Nu slipper man vara nervös för att det ska sitta en kontrollant i någon buske.