Så var andra delen av Sahtipajas USA-resa

Bildspel

Bild 1 av 6

Ben Fairbrother, Johannes Krjukoff, Timo Krjukoff och Michael Fairbrother från Moonlight Meadery.

 

Sahtipajas fantastiska USA-resa är över. Här följer Johannes Krjukoffs redogörelse för den andra veckan.

”Efter The Festival i Denver flög vi till Chicago för att köra till Misbeeheavin Meadery. På vägen dit gjorde vi ett snabbt stopp på 3 Floyds och besökte deras tap room där vi träffade Drew Fox från 18th street.

När vi var klara där, så begav vi oss till Misbehavin där vi skulle göra en cyser (mjöd bryggd med äpplejuice). Clints mjöderi är inte helt olikt det vi har. Det är inte mycket yta att röra sig på och ligger i källaren under deras taproom.

Efter det begav vi oss åter mot Chicago för att göra två bryggningar med 18th Street och The Sour Note som är 18th Streets surölsprogram.

Vi började med att brygga på The Sour Note tillsammans med huvudbryggaren Oswald. Vi på Sahtipaja har alltid gjort våra sura öl som råöl (ej kokt, bara mäskad) och tyckte att det skulle vara kul att göra detta tillsammans med The Sour Note. Oswald var väldigt förtjust i denna iden och var väldigt glad över att få lära sig att brygga en öl utan att koka den. Resultatet blev en Berliner Weisse som skall smaksättas med någon typ av stenfrukt.

Tyvärr så blev det lite ont om tid, så vi han aldrig brygga något tillsammans med 18th Street. Däremot skapade vi ett recept tillsammans, som kommer att bryggas inom kort.

Hos Transient gjorde vi ingen öl som man skulle kunna tro, utan det vi satte ihop var en Pyment (mjöd gjord med druvjuice). Druvorna hade börjat självjäsa ett par veckor tidigare och vi pressade musten ur dom och blandade dom med blåbärshonung. Alla ingredienser är lokalt producerade. Den skall sedan läggas på bourbon fat som tidigare innehållit någon av Transients stouts.

Därefter for vi vidre till nästa stopp. Tillsammans med Brad och Ian på B.Nektar så bryggde vi en humlig öl som sedan blandades med äpplejuice.

Efter att vi var klara på B.Nektar så flög vi till Boston.

Från Boston körde vi norrut, via bland annat Trillium, mot staden Manchester i New Hampshire. Där åt vi middag med ägarna av Moonlight Meadery, som har sin anläggning i Londonderry.

Där skulle vi från början göra två stycken collabs, men väl på plats visade det sig att det blev hela sex stycken.

Vi gjorde en blend utav en färdig hallonmjöd och en imperial cider.

En vanlig traditionell mjöd som ska jäsas med Brettanomyces Bruxellensis.

En traditionell mjöd som ska jäsa på bourbon fat.

De sista tre är varianter av en traditionell mjöd som blandades med lönnsirap. En av de tre behöll vi som den var, en lades på bourbon fat och i den sista delen tillsatte vi vanilj.

Efter att vi var klara med den sista collaben begav vi oss ner till New York för att ha en ledig dag och få lite semester efter resan.

Vi firade med att besöka ett antal olika barer/taprooms i New York, samt titta på berömda platser och monument.”