Så smakar dagens tillfälliga ölnyheter

Det kom flera spännande nya öl på Systembolaget under tisdagen. Foto: Montage.

Ölpölens jubileumsöl. Men också en hel del öl bryggda i Sverige. Så här smakar dagens tillfälliga nyheter på Systembolaget.

För många är det Ölpölens samarbete med Fantome som är det öl får mest uppmärksamhet i dag. Jag var inte stormförtjust i ölet när jag provade det i lördags, men i dag kändes det bättre. Två öl sticker ut och det är Rodenbach Grand Cru och Hyllies rauchmärzen som är bryggd med Nyköping Brewing Company.

Här är våra omdömen:

De Cam Malus Domestica

375 ml, 145,90 kr, 7,0 %, Frukt och bärlambic

En lambic gjord med äpplen och frukten får ta en del plats. Det syrliga är ganska distinkt, där finns lätta toner av läder och trä och sammantaget blir det här faktiskt ganska gott.

St Feuillien Saison

330 ml, 28,90 kr, 6,5 %, Saison

Gräsigt med lätta kryddtoner med också en viss sötma, där finns en del fruktiga toner och en touch av parfym dyker upp i avslutningen. Helt okej men en ganska snäll saison.

Brasserie Fantome Le Pöl de Öl

750 ml, 89,90 kr, 7,5 %, Saison

Kryddigt och blommigt med en hel del jästtoner, där finns peppartoner och de blommiga tonerna blir tydligare i eftersmaken. Det här ölet har en fantastisk historia, och ölet kanske inte når samma nivå. Men det är definitivt värt att prova. God öl.

Rodenbach Grand Cru

750 ml, 99,00 kr, 6,0 %, Flamländska röd och brun öl

Med Rodenbach kommer alltid kvalitet. Här är det förstås inget undantag. Det är vinöst, lite sött med ett stänk av vinäger utan att det tar överhanden, komplext med massor av smaker. Ett öl att njuta av länge. Mycket gott.

Train Station Jag Är Inte Bitter

500 ml, 29,90 kr, 4,1 %, Engelsk pale ale och bitter

Friskt med en ganska tidig humledominans, där finns en del frukt och i avslutningen tar beskan över mer. Helt okej öl.

Rudgate Battle Axe

500 ml, 26,650 kr, 4,2 %, Engelsk pale ale och bitter

Maltigt och brödigt med lätta chokladtoner, en touch av rostat malt, en försiktig fruktton och en del beska i avslutningen. Helt okej och stiltypiskt brittisk i sin framtoning.

Nova Runda Back To Mars

500 ml, 56,80 kr, 7,2 %, New England/Hazy IPA

Grumligt och humligt och faktiskt också med en ganska tydlig beska. Det smakar tropiskt med en hel del ananas, och ölet har också en lätt örtig ton. Helt okej öl.

Stone IPA

355 ml, 26,90 kr, 6,9 %, India pale ale

Jag vill minnas att jag tyckte det här var rena humlechocken när jag drack ölet de första gångerna. Humlen finns fortfarande där, men det är intressant hur mina referenser har flyttats. Det här är beskt med grästoner, en del hö och toner av citrus och grapefrukt. Bra öl som ändå får ses som en modern klassiker.

Rådanäs IPA Glutenfri

330 ml, 29,90 kr, 6,6 %, India pale ale

Humligt med gräsiga toner, en del örter och citrus, kroppen är helt okej och beskan tilltar och bjuder på en tendens till grapefrukt i avslutningen. God IPA som tillåts få ha en hel del beska genom hela ölet.

Smith Street Olof

440 ml, 7 %, 44,00 kr, India pale ale

Friskt humligt med persika och ananastoner, fylligt med en touch av gräs och efterverkan blir ganska framträdande. Balanserat och välgjort som alltid från det här gänget. Riktigt god.

Revolution Hazy Hero

355 ml, 27,90 kr, 7,5 %, Imperial/Dubbel IPA

Ölet fanns inte hos ölstudion under tisdagen.

New Belgium Sour IPA

355 ml, 7,0 %, 31,90 kr, Övrig syrlig öl

Det här är en ölstil som inte hamnar på min favoritlista, men här funkar det faktiskt ganska bra. Det är mer än india pale ale än en suris och humlen känns fräsch. Sedan tar det syrliga lite mer plats i eftersmaken, men det här var en positivt överraskning för mig. God öl.

Uerige Doppelsticke

330 ml, 46,90 kr, 8,5 %, Altbier

Maltigt och fylligt, härlig kropp och balanserat samtidigt som det dyker upp en hel del smaker. Brödigt med en lätt touch av choklad och en väldigt försiktig med behaglig lätt beska i avslutningen. Gott.

Hyllie Bryggeri x Nyköping Brewing Company Rauchmärzen Is The Coolest

440 ml, 40,90 kr, 5,0 %, Lager märzen och wienerstil

De rökiga tonerna sitter riktigt snyggt här, de tar plats utan att dra resten av ölet, det smakar lite rökt korv, där finns toner av aska och det brödigt malliga grundölet får tillräckligt med plats. Riktigt god öl.

Utopian Ten Degrees

440 ml, 30,90 kr, 3,9 %, Pilsner – tjeckisk stil

Ölet fanns inte hos Ölstudion i Göteborg under tisdagen.

Stigbergets x Pomologik Pearliner

330 ml, 30,90 kr, 4,3 %, Berliner weisse

En ganska balanserad syrlighet möter dig, päronsmaken är lite återhållsam, det drar lite åt yoghurthållet och ölet får aldrig den där riktiga skjutsen som kanske behövas. Helt ok berliner weisse dock.