Fotbollshjälten fick gratis bar hemma

Idag är Ronnie Hellström 72 år och gillar fortfarande att ta en öl då och då. Foto: Privatbild

När legendariske fotbollsmålvakten Ronnie Hellström var proffs i tyska Kaiserslautern fick han inte så mycket betalt. Däremot fick han en bar byggd i källaren och gratis fatleveranser varje vecka.

I dag är proffsen högbetalda men frågan är om de ens får dricka öl. När svenska landslagsmålvakten från VM 1974 Ronnie Hellström var proffs på 1970-talet var lönerna inte så höga, men öl dracks med frihet under ansvar. Så när en bryggerisponsor erbjöd sig att bygga en bar i hans källare sa han inte nej.

– Det var när jag byggde huset. BBK hette bryggeriet och de frågade om de fick hjälpa till att bygga en bar i källaren. Jag tyckte att det var jättekul, jag hade gjort reklam för deras weissbier tidigare, berättar Ronnie.

– Så de kom dit och satte upp mosaikkeramik på väggarna som på riktiga pubar, installerade en anläggning för att diska glas, glasskåp och bar.

Och ännu bättre blev det när baren var klar. BBK, Bayerische Brauerei Kaiserslautern, stod även för gratis ölleveranser.

– De ringde varje torsdag och frågade vad jag behövde. Det kunde bli 50 liter altbier eller 20 liter av nåt annat. Men man kunde ju inte dricka varje vecka.

Även barnen fick sitt. Med ölen följde även lådvis med läsk för att alla skulle bli nöjda. Ölen serverades sen i en riktig tappanläggning med två kranar.

– En med mörk öl och en med ljus. Jag fick lära mig att det var viktigt att hälla upp pilsner på sju minuter för att få rätt skum, så det såg ut som en riktigt tappad öl.

Ibland samlades folk i hans källare efter Kaiserslauterns matcher.

– Oftast var det svenskar som var besök och då var det mysigt att ta en öl efteråt.

I fem år hade han baren, när han flyttade hem övergick den i den nya husägarens ägo. Men utan gratis leveranser då.

Även idag uppskattar den nu 72-åriga före detta landslagsmålvakten en öl då och då. Men det ska vara tyskt.

– Det är gott att ta ett glas, men det blir den vanliga, som jag drack ofta i Tyskland, helles. Även om det är kul att prova mikrobryggerierna häromkring ibland också.

Häromkring är utifrån skånska Beddingestrand. Det är där han bor numera. Inte långt ifrån Hönsinge Hantwerksbryggeri.

– Jag var där på en provning med några grannar förra året. Sibbarps är också fint.