Så smakar dagens nyheter på hyllorna

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Här är några av dagens nyheter på Systembolaget. Foto: Systembolaget.

En del är riktigt goda, andra inte riktigt på samma nivå. Här är recensionerna på dagens ölnyheter på Systembolaget.

 

Det var en bra blandning på stilar och flera av ölen smakade bra. Vi fastnade framför allt för brittiska Deras india pale ale, men även Svartbergets leverar ett bra humleöl och Mikkeller klassikers George fungerar än i dag.

Här är våra omdömen:

 

Hofmark Märzen
500 ml, 28,90 kr, 5,6 %, Lager – märzen och wienerstil

Maltigt och brödigt med lätt gräddiga toner och det hela blandas med grästoner och en ganska lång efterbeska. Balanserat lageröl som inte sticker ut.

 

Östersunds Nya Ångbryggeri Dunkel
330 ml, 22,00 kr, 5,6 %, Dunkel

Maltigt även här och det blandas med chokladtoner och en del sirap. Åt det söta hållet men med en liten beska i avslutningen. Helt okej öl.

 

Mikkeller K:rlek Höst/Vinter
330 ml, 30,90 kr, 4,7 %, Amerikansk pale ale

Friskt med blommiga toner, en lätt kryddighet och med en del frukttoner. Lättdrucken men inte den bästa versionen i den här serien, men fortfarande en god öl.

 

Destihl DeadHead Red IPA
473 ml, 35,90 kr, 6,5 %, India pale ale

Humligt med grästoner men också en tydlig maltbas med knäcktoner och lite mörkt bröd. Tydlig efterbeska. En bra exempel för många unga humleälskare att lära sig hur amerikansk IPA smakade ”förr i tiden.”

 

Deya Invoice Me For The Microphone
500 ml, 70,00 kr, 6,5 %, India pale ale

Juicigt och friskt så det räcker och blir över. Tropisk och otroligt lättdrucket, men ändå med en hel del smaker där det tropiska hela tiden finns I första rummet. Mycket gott, Deya lever upp till sitt rykte! 

 

Svartbergets Happy Valley
330 ml, 29,20 kr, 6,5 %, India pale ale

Humligt med frukttoner och en del beska. Citrus och lätta tropiska toner märks mest. Friskt och gott.

 

Captain Lawrence Autumn Blaze
355 ml, 24,90 kr, 5,0 %, Amber ale

Pumpkin ale är stort I USA, men har ännu inte blivit en grej i Sverige. Ganska ofta blir de här ölen ganska endimensionella med pumpa, kryddor och inte mycket mer. Här hålls i kryddorna tillbaka en del och det finns en beska som får lysa igenom ett ganska komplext öl. Ett bra öl som ger mig tillbaka lite av tron på det här amerikanska påhittet.

 

Gulden Draak Cuvèe Prestige Laphroaig
750 ml, 195 kr, 10,5 %, Belgisk mörk ale

Det var inga problem att öppna ölet i alla fall. Korken stack i väg av sig själv och en hel del av innehållet rann ut. För mig blir det här alldeles för rökigt och för lite av ett belgiskt öl. Röken tar för stor plats i min mun och näsa, men gillar man rökig whisky kan säkert det här fungera bra.

 

Mikkeller George

375 ml, 129,00 kr, 13,8 %, Imperial porter och stout

Ett öl som funnits med länge och som var riktigt eftertraktat om man backar typ tio år i tiden. Det här är sött med kaffetoner, fatlagringen får ge en hel del smak och vaniljtonerna är på en lagom nivå. Kanske lite tunn kropp men gott om man gillar söta fatlagrade imperial stouts. Och det gör man ju…