Punkband firar 25 år med egen suröl

Bildspel

Bild 1 av 3

"Jag är fruktansvärt nöjd. Hasse och bryggarna har tagit fram ett öl som är precis som jag hade tänkt mig.", säger Fredrik Olsson, till vänster i bild.

Punkbandet Misconduct släpper i höst en egen Berliner Weisse på Systembolaget och på lördag är det releasefest på Wermlands Brygghus.

– Vi har kört med bandet sen vi gick i skolan och firar 25 år nu, så vi tänkte att nu är det fan dags för ett eget öl, säger Fredrik Olsson, sångare och gitarrist i Kristinehamnsbandet Misconduct.

Han och bandet har turnerat världen över och redan innan den svenska boomen för hantverksöl kom de i kontakt med öltyper som var sällan sedda gäster på Systembolagets hyllor.

– Vi började turnera i Europa 1997 och var i USA och Kanada första gången 1999 så vi har mött många ölkulturer på vägen. Vi drack IPA innan IPA var en grej i Sverige.

– Min första kärlek var belgisk öl – då kände jag wow, det här är nåt helt annat. Sen har intresset byggts på genom åren även om det blivit en del återfall till industrilager.

I Berlin hittade de en stammisbar och det var bartendern där som lärde honom det mesta han vet om stilen i dess klassiska form. När det sen blev dags för en egen öl så var det den stilen han ville ha. Om än med lite frukt i.

– Jag tog hem några flaskor som jag tyckte om och jag visste i princip hur jag ville att den skulle smaka, så jag testade att kombinera fruktpuréer tills jag hittade kombinationer som jag tyckte var nice.

Fredrik kontaktade bland annat Hans Skan på Wermlands Brygghus i Kristinehamn.

– Jag fick svar direkt från Hasse, det var skitkul, han var lika pepp som jag på idén. Då släppte jag de andra bryggerierna, klart att det ska vara lokalt om det går, berättar Fredrik.

Det färdiga ölet är smaksatt med passion och mango. Fredrik är väldigt nöjd.

– Hasse och bryggarna har tagit fram ett öl som är precis som jag hade tänkt mig. Alla säger väl att egna öl är goda, men jag skulle lätt placera den här i topp fem av de berliner wiesse jag har druckit den senaste tiden.

Namnet på ölet är Stay True to Your Brew. En lek med texten i bandets låt Stay True, ”Stay True to Your Crew”: att vara gänget, eller brygden, trogen.

– Vi har spånat om många galna smakkombinationer och ville ha ett namn med många möjliga varianter. Vi får se hur folk tar emot den här, men ambitionen är i alla fall att göra flera.

Att vara punk och kommersiell med egen öl till försäljning på Systembolaget ser han inget problem med trots att priset blir flera gånger mer än priset för industrilager.

– Vi har försökt att pressa ner priset så mycket som det går, men vi ville ha en öl utan artificiella tillsatser och med ekologiska fruktpuréer sticker priset iväg direkt. Sen kanske det inte är punk för vissa att stå på systembolagshyllan, men för mig har punk alltid handlat om att ha ett öppet sinne.

– Ölet var inte tänkt att vara mainstream. Jag skriver låtar som jag tycker är bra och det är samma sak med ölet. Jag vill ha ett öl som jag är stolt över och det tycker jag är jävligt punk.

Första batchen av Stay True lanseras senare i höst på lokalt och i beställningssortimentet på Systembolaget. Men redan till helgen finns chans att smaka på det då det är releasefest på Wermlands Brygghus med inte bara öl utan även en spelning med Misconduct för max 50 personer.

– Vi kör varianter på egna och andras artisters låtar, som en story telling om oss från 1995 till nu, eller från skola till egen öl.