Så mycket öl brygger hembryggarna i USA

Drygt 160 miljoner liter öl. Nej det handlar inte om något stort bryggeri utan om mängden hembryggd öl i USA i fjol.

Hembryggning verkar växa på samma sätt som craft beer runt om i världen. Givetvis är det i USA man kommit längst och det är där det brygges mest öl hemma.

I fjol uppskattar American Homebrewers Association att det totalt bryggs drygt 160 miljoner liter öl av hembryggare i landet. En enorm mängd öl med andra ord.

Det ska finnas över en mijlon hemmbryggare i USA. Hembryggaren i är snitt 42 år gammal och sju av tio hembryggare har åtminstone en collegeutbildning. Över hälften av de amerikanska hembryggarna, 53 procent, är mellan 30 och 49 år.

Det här är förstås en grupp människor som många vill vara med och tjäna pengar på. Inte minst världens största ölföretag AB InBev, som för ett par år sedan köpte hembryggarkedjan Northern Brewer via sitt utvecklingsföretag ZX Ventures, som också bland annat har tagit över ölsajten Ratebeer.

– Nästan alla av dagens populära hantverksbryggerier började med hembryggning. Vi vill göra hembryggning lika populärt som matlagning, säger vice-vd Cassiano Hissnauer till sajten Beverage Daily.