Så här ser det ut i nya ölbutiken

Bildspel

Bild 1 av 6

Beernews utsände var först in i butiken när den öppnade, men först i kassan var en nöjd Jakob Wik.

Så var det äntligen dags för att öppna den nya ölbutiken i Göteborg. Men premiären skedde i hemlighet och bara tre kunder väntade utanför två minuter före 10.00.

Det var med spänd förväntan jag steg i Ölstudion i Nordstan i Göteborg. Systembolaget öppnade en ny butik med bara (nästan) öl. Ingen mer trängsel med fyllegubbarna och vinkrökarna, bara gött folk med andra ord. Och det blev ingen besvikelse, man kände sig som treåringen när han ska välja lösgodis på fredag i kvartersbutiken: det finns ju så mycket. Och så verkade de flesta besökarna känna, när butiken varit öppen i 15 minuter hade fortfarande ingen köpt något utan gick runt med tindrande ögon. Man misstänker att väntetiden utanför kan bli lång för alla göteborgare som nu rusar dit på lunchen eller efter jobbet.

Tre personer köade utanför Ölstudion inför den hemliga premiären.

Den största nyheten och något som många väntat på är förstås att det finns kyld öl i butiken, främst för humliga öl. Men det är långt ifrån alla ipor som kyls, som ni kan se i bildspelet. Det som främst fanns i kylrummet verkade vara dubbel-ipor. Resten stod precis som i andra butiker på vanliga hyllor.

En annan nyhet för Systembolaget var tapkranar, fyra finns i ett eget rum för fyllning av growlers. Men den som vill fylla sin growler får nöja sig med alkoholfritt. Vid öppningen var två kranar påkopplade. Den ena med alkoholfri Mariestads Export och den andra med GBG Sodas julmust.

Det är svårt att på den korta stund som vi var där bedöma ration mellan lokalt och annan öl, jag såg mindre lokalt än jag väntat mig men å andra sidan var mitt besök vid humleavdelningen ganska kort, så det kanske förklarar saken med tanke på Göteborgsbryggeriernas förkärlek för sånt. Även storsäljande öl typ Hof och Heineken fanns men med betydligt mindre utrymme än i den vanliga Systembutiken på andra sidan väggen.

Magnus Vasilis var glad över att butiken äntligen fick öppna, även om det var mer eller mindre i hemlighet så det var inte så mycket folk första timmen.

Personalen i den nya butiken var glada över att det till slut blev en premiär efter att den blev inställd förra gången på grund av corona och det verkade också gälla kunderna, och då även undertecknad som knappt kunde bärga sig innan han fick plocka ner kameran för att i stället plocka upp en kundkorg …