Rutinerad bryggare satsar nytt i Gränna

Bildspel

Bild 2 av 4

Styrpanelen gör det enklare att hålla koll på bryggningen.

Han började brygga hemma 1999 och startade företaget året efter. Sedan tog det lite tid, men nu är Per-Olof Johansson redo att lansera första ölen från Grenna Bryggeri.

Johansson började brygga öl tillsammans med en kompis redan under det förra millenniet och då var det en annan tid för hembryggare.

– Då var det svårt att få tag på varor, och man fick nästan anpassa recepten efter dt som fanns att få tag på, säger han.

Redan år 2000 registrerades företaget Grenna Bryggeri, men i det läget blev det ingen satsning på bryggeri. I stället blev det en paus från bryggandet under några år, men nu har Per-Olof Johansson hittat tid och kraft för att både brygga öl och starta företag.

De första ölen ska komma ut på marknaden under sommaren.

– Bryggverket köpte jag in 2016 men det tog tid att installera det och sedan var det en hel del annat strul. Det blev också för mycket att brygga 200 liter av varje öl så jag köpte in en Grainfather. Där har det blivit runt 100 bryggningar.

Med den erfarenheten i ryggen känner han sig redo för kommersiell premiär. En india pale lager, en mix av witbier/india pale ale, en wheat ale, en pale ale och en renodlad västkust-IPA ska komma ut på marknaden först.

– Ölen är på tank och etiketterna är på väg. IPA-n dröjer lite längre än de andra ölen, säger Johansson.

Han ser den lokala marknaden som det klart viktigaste och där räknar han också in Jönköping.

– Det är fortfarande en hobby och målet är att det ska gå runt. Det känns kul om Gränna har ett eget bryggeri för det är mycket turister här. Sedan hoppas jag förstås att de som provar ska tycka att jag brygger spännande och god öl.

Den lokala kopplingen ska bli ännu tydligare med ett öl som kommer längre fram. Då ska det förstås komma en stout med smak av polkagris.

– Det känns som att man måste göra en sådan när man har bryggeriet i Gränna, säger Johansson.