Unik bryggerijäst blir alltmer populärt

Bildspel

Bild 1 av 2

På grund av coronavisuset fick Martin Ficks vara med via digitala kanaler när Jonas Gustavsson premiärbryggde med den nya jästen.

En speciell jäst för bara ett enda bryggeri. Det intresset sprider sig nu i Sverige. Det senaste exemplet är jästen GBG Smog.

White Labs har jobbat med specialjäst för bara ett bryggeri under en tid, men i Sverige är det inte så vanligt. I höstas gjordes det första försöket med Apex Brewing och i våras var det Fermenterarna som bryggt en New England-IPA med en unik jäst.

Nu har även Morgondagens fått sin egen jäst, och den ska ha namnet GBG Smog.

– Ett bra namn när så många använder London Fog. Vi har fått beställa vad vi vill ha för jäst och sedan har de tillsatt något som är hemligt, säger Jonas Gustavsson på Morgondagens.

Han bryggde en New England-IPA med den nya jästen under tisdagen, och hoppas förstås på bra resultat.

– Om ölet blir bra kommer detta att bli vår husjäst. Det känns jättekul att jobba med Martin, säger Gustavsson.

Martin är Martin Ficks på White Labs och det är han som haft kontakterna med de svenska bryggerierna som provat att brygga med en egen unik jäst.

– Vi har gjort det här ganska länge i andra länder, men det har börjat även i Sverige. Det är jätteroligt att jobba med det här, säger Ficks.

I Morgondagens fall var beställningen en riktigt fruktig jäst som också ger en komplexitet. Martin Ficks tror att den unika jästen kommer att bli populär.

– Förr hade ju alla bryggerier sin egen jäst. Vi kan göra det här för alla och det handlar inte bara om New England-IPA. Vi har gjort en lagerjäst till Alefarm och även tagit fram jäst till saisons, säger Ficks.

I USA har man också tagit den unika jästen längre än så.

– Vi jobbade med Rogue och där fixade vi en jäst från bryggarens skägg.