Nytt taproom öppnar i Göteborgstrakten

Niklas Wallström på Ahlafors Bryggerier.

Anrika Ahlafors Bryggerier norr om Göteborg öppnar sitt nya taproom Rulleriet i dag.

Ahlafors var ett av de första nya bryggerierna på 1990-talet har hållit igång sedan dess. Förra året firade man 25-årsjubileum.

Ett taproom har funnits på önskelistan länge, men de har inte fått tag i lämpliga lokaler i den gamla spinnerifabriken tidigare.

– Nu har vi fått tillgång till ett rum till bakom köket i bryggeriet, så vi har flyttat köket och byggt ett taproom där köket låg, säger Niklas Wallström på Ahlafors.

Förra veckan fick de provsmakningstillståndet. Så det var i sista sekunden för en premiär under GBG Beer Week. Idag öppnar Rulleriet för första gången och även i morgon har man öppet innan fokus flyttas till En Öl & Whiskymässa där bryggeriet ska ställa ut.

Därefter kommer Ahlafors taproom att ha öppet ett par gånger i månaden. Någon oro för att folk inte ska hitta ut dit har inte Niklas, även om inte pendeltåget stannar i närheten.

– Vi har bra kommunikationer. Det ramlade in ett par göteborgare här i söndags när Ahlafors IF hade seriepremiär. De tyckte inte var något problem att ta sig hit med buss från Nol.

Fyra kranar har installerats. Två ska rotera med experimentella öl medan två andra går med Ahlafors standardsortiment. Och så en hel del flaskor förstås.

Spinnerifabriken består av tre delar, spinneriet, väveriet och rulleriet. Det är den sistnämnda som huserar Ahlafors. Ett arv som genomsyrar bryggeriet och gav namnet på dess nya taproom.

– När det förslaget kom upp så sa alla ”Ja! Så ska det heta!”. Det är ett skönt namn som rullar gött på tungan.

Ahlafors drivs ideellt och så blir det även med Rulleriet.

– Det är lokalpatriotism som driver och genomsyrar bryggeriet, säger Niklas.