Rökiga samarbetet ska bli till en tradition

Johan Lagercrantz, Ben Seyer, Patrick Holmqvist, Jonas Kandefelt, Erik Frithiof och Michael Nathhorst såg till att det bryggdes rököl i Skåne. Foto: Privat.

Första gången gjorde ölet succé. Nu är planen att brygga det en gång om året och den här gången sprids ölet över hela Sverige.

 

Det är Hyllie Bryggeri och Nyköping Brewing Company som har planer på att göra en årlig bryggning av den rauchmärzen de bryggde för första gången i höstas.

Då släpptes ölet i Systembolagets lokala sortiment och fick en hel del beröm. I fredags var det bryggning igen i Malmö, då Nyköpingsduon Jonas Kandefelt och Patrick Holmqvist var på besök.

– Den blev uppskattad förra gången då vi släppte det som ett oktoberfestöl. Den här gången kommer ölet i det exklusiva sortimentet hos Systembolaget, säger Erik Frithiof på Hyllie Bryggeri.

De båda bryggarna Johan Lagerkrantz och Patrick Holmqvist hade justerat receptet så det skulle passa till Malmöbryggeriets större utrustning som nu användes.

– Det är inte speciellt annorlunda att brygga rököl, det är förstås malten som är det viktiga. Jag älskar rököl och hoppas att den här batchen blir lika bra som den förra, säger Frithiof.

Efter bryggningen blev det även samarbete på kranarna för de båda bryggerierna.

Han hoppas att intresset för den typen av öl ska växa och att fler vågar sig på att prova.

– En del är lite rädda för den typen av öl, men när man har druckit en så älskar man rököl, lovar Frithiof.

Efter bryggningen öppnade man även sitt taproom nära Centralstationen och då fanns det även fem öl från Nyköping Brewing Company på menyn.

– Det är var vår första collab sedan vi flyttade hit, och tanken är att vi ska ha en tap takeover med de bryggerier som kommer hit och gör öl med oss, säger Frithiof.

Ölet som bryggdes släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment 17 augusti.