Roberts intresse tog fart med Guinness

Sommar 2017

Robert Dykes på Dykes Brewery började sin ölresa genom att dricka Guinness med sin pappa. Det är ett av hans svar i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?

Oj, svår fråga. Det har blivit en del provsmak genom åren, men jag tror att det var sent 90-tal eller i början på 2000-talet som jag och farsan hade en fin tradition av att knata ner på stan och dricka Guinness som gjorde att ölintresset och idén bakom bryggeriet verkligen tog fart. Det var något speciellt med att jämföra farsans hemmabrygder med kommersiella motsvarigheter och utbrista ”farsan, det här kan vi göra bättre…”

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?

Åh, en varm sommardag hänger jag gärna på klipporna ute på Alnön med en kall Cali Common eller en Vienna Lager och klagar på temperaturen i vattnet 😉

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?

Det blir svårt att peka ut en enstaka öl om jag ska vara ärlig, allt har med upplevelsen och årstiden att göra. Vår Brown Ale (som för övrigt släpps lokalt på bolaget 1:a augusti) är en riktigt fin och välbalanserad dryck. Sedan är jag ofantligt begeistrad i vår Red Ale som vi bryggde som homage till ICA efter mycket push från vår lokala ICA-butik att göra en folle. Red Ale:n hittar verkligen hem i allt vad en folköl ska vara – smakrik, balanserad, och fungerar som ett klockrent komplement till en hemlagad måltid.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?

Det har ju kommit en hel del nya bryggerier till Sverige under året, men jag måste skicka en hälsning till vår vänner på Jämtlands Bryggeri. Dem gör konsekvent fina och balanserade öl och tog även hem Guld för sin IPA på Öl & Whiskymässan i Göteborg. Kul också att David Jones är tillbaka i Sverige. Han är en av Sveriges verkliga ölpionjärer i vår mening.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?

Det kommer fortsätta dyka upp en hel del nya bryggerier tror jag. Kvalité kommer få mer fokus samtidigt som klassiska ölsorter såsom lager får mer rampljus efter många år av hets kring välhumlade IPA:s. Pendeln svingar tillbaka helt enkelt och folkölsrevolutionen fortsätter. Pionjärer såsom Johan Palo (Folkösbutiken), Martin & Fredrik (Bottle Shop) samt Victor & Alli (Folk & Friends) i Stockholm visar vägen för resten av landet. Folkölshjältar vid lokala ICA-butiker visar mer intresse av att bredda sitt utbud på grund av ökad efterfrågan från konsumenter.

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?

Min goda vän Ken Weaver vid All About Beer Magazine i San Francisco, tillsammans med farsan. Vi har alltid ofantligt trevligt när vi ses och Ken har god insikt i vart ölvärlden är på väg, speciellt gällande trenderna i USA men också globalt.