Robert firar fem med första fatlagringen

Bildspel

Bild 1 av 2

Robert Lagergren släpper sitt jubileumsöl från Qvarnens Brygghus på Systembolaget i dag. (Foto: Jenny Simonsson)

De fem första åren firas med ett jubileumsöl av Qvarnens Brygghus. Men den som vill få tag på en flaska får vara på hugget.

Det är Robert Lagergren som står bakom Nackabryggeriet och han ångrar inte satsningen på ett bryggeri.

– Det har varit en rejäl resa inte minst mentalt att ställa om från att vara hembryggare. Jag har haft mycket hjälp av min affärsmentor Fredrik Lerigon som funnits med i bakgrunden. Det är både jättehäftigt och jättejobbigt att brygga öl, säger Lagergren.

Han brygger 200 liter åt gången och än så länge jobbar han heltid med att ansvara för video och patient-tv på Karolinska i Stockholm. Men en hel del av tiden utanför det ordinarie jobbet går år till att sköta bryggeriet.

– Förra året sålde jag uppemot 9000 liter och jag tror det blir mer det här året. På sikt skulle jag vilja göra det här på en lite större nivå och hade jag bara plats skulle jag i alla fall ha ett bryggverk på 500 liter, säger Lagergren.

Under året ska han även börja att experimentera med starksprit som ett sätt att utöka verksamheten.

För att fira de fem åren har Lagergren tagit fram ett specialöl. Faktiskt är det samma som det öl som han serverade vid sin kommersiella debut på Skansen, där han fick hjärtat i halsgropen och det kan du läsa mer om här.

Nu är ölet tillbaka och det i en ny version. Stouten med både havre och laktos har lagrats whiskyfat.

– Jag var och praktiserade på Gammelstilla i Gävleborg och fick med mig ett fat hem. Ölet har gått från sex procent till åtta procent och släpps nu som ett jubileumsöl. Det finns bara cirka 150 flaskor och den som vill prova ölet kan antingen hitta det i Systembolagets butiker i Sickla, vid Nacka Forum, eller beställa via nätet.

– Jag ville prova på något nytt och då blev det fatlagring, säger Lagergren.

Om fem år hoppas han at verksamheten har växt och kanske jobbar han mer utpräglat med ölbryggningen då.

– Vi får se, jag vill göra mer men det kanske ligger ett par år fram i tiden, menar Lagergren.