Revsund storsatsar på bryggeri och taproom

Tomas Jonasson och Henrik Spansk på Revsund Brewery satsar även på sprittillverkning och i samband med flytten passade de på att öka kapaciteten kraftigt även på den sidan. Foto: Privatbild

Revsund Brewery har gjort en mångmiljonsatsning och snart står det nya bryggeriet klart. Den här gången i hembyn Revsund, tidigare har de huserat i grannbyn.

Revsund Brewery började i en ombyggd bastu i Revsund, men ganska snart blev bastun för liten och flytten gick till Pilgrimstad i andra änden av Anvikssjön. Nu har flyttlasset gått tillbaka och det till nybyggda lokaler.

– Vi bor båda i Revsund, så vi flyttade hem igen. Vi har hela tiden haft som mål att flytta tillbaka, men vi hittade ingen passande lokal, säger Tommy Jonasson, som grundade bryggeriet tillsammans med Henrik Spansk.

Så de bygge en helt ny fastighet på 500 kvadratmeter. För att bekosta projektet har de fått hjälp av bidrag och banker, men även tagit in nya delägare, även de själva fortfarande är huvudägare.

Än är inte det nya bryggeriet helt klart. Pandemi och annat har lett till en del förseningar.

– Vi ska nog vara igång med det nya bryggverket i slutet av maj. Vi längtar och hade trott att det skulle gå smidigare, men pandemin, leveranser med fartyg på tvären i kanaler och nu krig på slutet gör det inte lättare, säger Tommy.

Det nya bryggverket blir en rejäl förbättring. Men tills det är färdiginstallerat kör de fortfarande på två Braumeister 200 liter, så det blir några bryggningar för att fylla 1000-literstankarna. Samtidigt ska Henrik, som är de av dem som brygger, vara pappaledig.

– Förhoppningsvis ska det inte ta lika mycket tid med det nya bryggverket och han kan komma hit på kvällarna och brygga.

I samband med flytt och nytt bryggeri passar Revsund även på att gå över från flaska till burk.

– Så nu i maj släpper vi två av våra gamla öl på burk i stället och lanserar även ny lågprispilsner på burk, säger Tommy.

Tommy är vd och sköter marknad, administration och ekonomi. Dessutom ansvarar han för för Revsunds spritsatsning. Han går in och jobbar fulltid på bryggeriet nu och när Henrik kommer tillbaka gäller det även honom. Totalt ska de bli tre heltidsanställda.

– Vi har anställt en kock som börjar i maj. Hon kommer att bli ansvarig för vårt taproom och kök, men även vara med i produktionen när det behövs.

Taproom hade Revsund även i Pilgrimsstad, men nu blir det en restaurang med betydligt mer plats för gäster. Nu ska de kunna härbärgera drygt 70 personer, i princip går hela byns befolkning in. Men det är inte de som primärt är de tänkta gästerna.