Rekord för antalet öl till Belgoträffen

Thomas Pirander ser fram emot helgens tävling i Uppsala. Foto: Privat.

Rekord i år igen. Belgoträffen för hembryggare har bara blivit mer och mer populär med åren.

För trettonde gången i ordningen är det i helgen dags för Belgoträffen i Uppsala. Tävlingen genomförs i Fyrishov och intresset för att delta bara ökar och ökar. I fjol var det 106 öl som tävlade och i år är det 113 olika öl som finns med i programmet för tävlingen.

– Det är absolut prestige i tävlingen och givetvis är det många som vill vinna. Det är fler och fler som brygger bättre och bättre och det är en otroligt hög lägstanivå, säger Thomas Pirander.

Han är ordförande i Uppsala Hembryggarförening och en av de som håller i arrangemanget.

Det är bara öl i belgisk stil som är välkomna att delta i tävlingen.

– Vi använder oss av Svenska Hembryggarföreningens typdefinitioner av öl, och det brukar mest vara traditionella belgiska öl som tävlar, säger Pirander.

Han berättar att det är två tävlingar som genomförs under lördagen. En är domartävlingen och den andra är Folkets Val, där alla som gästar Fyrishov har en möjlighet att rösta på sitt favoritöl.

– I domartävlingen håller vi hårt på stilarna men i Folkets Val är det lite friare.

Det som besöker tävlingen på lördag betalar inträde och får då ett glas i handen. Väl inne kostar inte ölen något. Belgoträffen brukar vara ett arrangemang som lockar många ölintresserade och det lär bli samma sak denna gång.

– De har ökat på senare år. I fjol var det cirka 700 besökare och vi hoppas på något liknande i år, säger Pirander.