Kevin hoppas på att nå svenska öldrickare

Export är en viktig del för brittiska Vibrant Forest. Nu hoppas grundaren Kevin Robinson på att slå sig in på den svenska marknaden också.

Bryggeriet som ligger i en nationalpark utanför Southampton i södra England är på frammarsch och har ambitioner att växa mer.

– Något behöver göras, vi börjar att bli trångbodda, säger Robinson.

För knappt tio år sedan upptäckte han att öl var något för honom efter att tidigare mest ha druckit cider. Han började med hembryggning och 2011 började den kommersiella satsningen i liten skala med ett bryggverk på drygt 100 liter.

– Jag hade ett annat jobb då men det gick bra och jag vann fem olika priser för mina öl ganska snabbt. Mina öl stack ut en del på den tiden för vi är ganska traditionella där jag bor.

Den brittiska öltraditionen är stark och det finns många som håller sig till de ofta lite alkoholsvagare cask-ölen som funnits med under lång tid.

– Det finns en hel del väldigt traditionella öldrickare som håller sig till samma öl och samma maträtt vid varje pubbesök. Men de yngre människor är mer öppna för att prova nytt och många pubar vill i dag ha annan öl. Det är ingen mening att försöka ändra på de som är mest traditionella, menar Robinson.

Han ville satsa på mer humliga drycker och det visade sig vara helt rätt. Inspirationen hämtade han från London i första hand.

– De var först med humledrivna öl i London och jag följde dom ganska mycket och såg vad de gjorde. Det var en inspiration, säger Robinson.

Det har också varit viktigt att använda naturliga produkter i ölet. Alla öl från Vibrant Forest är veganska och så ska det fortsätta.

2014 var han redo för att satsa heltid på bryggeriet och det har han inte ångrat. I samband med det flyttade bryggeriet till nya lokaler i en nationalpark mellan Bournemouth och Southampton.

I fjol bryggdes det runt 280 000 liter på bryggeriet, och det är ungefär vad som går att klara av med dagens utrustning.

– Vi behöver mer utrymme och tittar på att flytta. Jag vill ha in fler tankar och det finns det inte plats för i dag.

En av planerna är då att flytta in och brygga ölet i någon av de närliggande städerna. Det skulle ge fler besökare till bryggpuben och skapa anledning till att brygga ännu mer öl.

Men även om den lokala marknaden är intressant, så har export också blivit viktigt för Vibrant Forest. Cirka 30 procent av produktionen går på export i dag. Nyligen var Kevin Robinson på en liten Sverige-turné med sina öl och det ska förhoppningsvis vara en grund för att ta sig in även i Sverige.

Förutom uppstarten i Sverige exporterar man i dag till Frankrike, Italien, Spanien, Norge och Kroatien. Och det får gärna bli fler länder längre fram.