Reinklou expanderar mer än planerat

Reinklou Ranch har haft svårt att möta efterfrågan på sina öl. Därför görs nu en rejäl uppgradering där ett par containrar får agera brygghus.

”Det är så många grejer jag sagt att jag inte ska göra men så har jag gjort det ändå”. Citatet är från den senaste gången som Beernews intervjuade Karl Reinklou.

Han pratade då om att inte satsa för mycket men att det eventuellt skulle bli ett bryggverk på 200 liter. Nu håller han på att installera ett bryggverk på 1000 liter vid hemmet i Tullus i Jämtland.

– Det där citatet är nog det enda jag sagt som verkligen stämmer, säger han med ett skratt.

Bröderna Karl och Olle Reinklou startade Reinklou Ranch Brewery i somras, och efterfrågan på deras öl har varit stor.

– Sedan vi kom in på Systembolaget har den nästan varit för stor. Vi har inte haft något lager alls sedan dess.

Nu installeras bryggverket i en container på gården och i en andra container ska det bland annat bli buteljering.

– Vi har inte plats för bryggverket och ville inte dra på oss några stora lokalkostnader. Då blev det en sådan här lösning och det kommer att fungera bra.

Inledningsvis blir det två tankar på vardera 500 liter som ska fyllas vid varje bryggning. Återigen är det utrymmesbrist som gör att det inte blir större tankar.

– På sikt hoppas jag att vi kommer upp i sex till sju tankar, säger Karl Reinklou.

Det är deras american pale ale som sålt riktigt bra och som gjort att det varit svårt att hinna ta fram andra öl. Men nu finns en india pale ale redo och på sikt ska det bli ett tredje öl.

– Vi är sugna på att göra en lite lättare pilsner på runt 4,2 procent. Men det får bli lite längre fram.

Runt 1 maj är tanken att det ska bryggas på det nya bryggverket och då blir det också lättare att möta den efterfrågan som blivit på deras öl. Men satsningen ska fortsätta att vara en hobby.

– Det är vårt fritidsintresse och vi tänker att vi ska stanna på den här nivån ett tag.

Men så var det det där med citatet i början av den här texten, så vi får se när nästa expansion kommer för de båda bröderna.