Regeringen vill få stopp på näthandeln

Socialdemokraterna vill minska distanshandeln av alkohol från andra aktörer än Systembolaget. Det säger socialminister Annika Strandhäll.

Det var i fredags som bland annat Beernews rapporterade om att hemkörning av alkohol från Systembolaget permanentas och införs över hela landet. Det ska bli verklighet från och med 1 april 2019.

Men samtidigt flaggar socialminister Annika Strandhäll för att hon vill begränsa den distanshandel av alkohol som i dag inte går via Systembolaget. Det finns onlinebutiker i både Sverige och utlandet som har fokus på svenska kunder.

– Regeringen kommer att återkomma med fler förslag för att minska distanshandeln av andra aktörer än Systembolaget efter valet. Men jag hoppas att ökad möjlighet till hemleverans från Systembolaget kommer minska övrig näthandel av alkohol, säger hon till Aftonbladet.

Det står alltså inte klart vilka förslag Strandhäll tänker lägga fram om socialdemokraterna sitter i regeringen efter valet i september, men hon ser problem med att det säljs alkohol via nätet och via kommersiella kanaler.

Även IOGT-NTO vill se en reglering av handeln på nätet.

– Det riktiga hotet är att det finns kommersiella e-handlare, som inte agerar på statens vägnar. Det viktigaste är att Systembolaget har ensamrätt på alkoholhandeln utan vinstintresse, säger Irma Kilim, drogpolitisk chef på IOGT-NTO till Aftonbladet.