Enkelt för Fatou att välja sommaröl

Sommar 2018

Bästa sommarölen? Ja givetvis är det den hon själv varit med och skapat. Här kan du läsa Fatou Fishdo Camaras svar i vår sommarserie.

Fatou Fishdo Camara är ölprofilen som är engagerad i Ölgäris och som bland annat serverat öl på Omnipollos hatt. Här är hennes svar i vår sommarserie.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?

Svårt att välja…. Jag får alltid nytt liv och så mycket positiv energi efter att ha hållit i en ölprovning. Sådant som jag hinner glömma bort lagom tills nästa provning, så det är alltid en fin överraskning. Det finns få saker som är finare än att, inte nödvändigtvis berätta om, men prata om öl med andra som också tycker att det är ett spännande dryck. Sist höll jag i en provning på Omipollos Hatt där jag fick rota lite i deras källare och ta fram roliga flaskor som annars inte är så lätta att hitta. Det var (mest) en väldigt bra ursäkt för mig att prova dessa öl.


2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?

Den här frågan har jag alltid så svårt att svara på. Det är som att försöka svara på frågan vad är min favorit bok, det går inte. Nuförtiden finns det dessutom så mycket bra bryggerier som alla gör olika saker. Det är som en hel buffé! The Kernel kan jag alltid dricka oavsett dag, särskilt när jag är sugen på något med lite härligare beska eller syrlighet. De är en inspiration. Sedan älskar jag en bra lager men de är inte lätta att hitta, Suarez family Brewery gör det

till perfektion.


3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

Praktiskt taget alla ens ölintresserade vänner brygger hemma (om de inte redan brygger professionellt dvs.), jag vill tro att om tre år har vi fyrdubblat antalet bryggerier. Samtidigt tror jag också att vi kommer få ganska många bra bryggerier som kommer att putta ut de sämre bryggerierna. Så det kanske inte blir så många ändå!


4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?

Flower Power Sour såklart! På internationella kvinnodagen (2018) höll jag och Josefin Olsson (grundaren till facebookgruppen Ölgäris) i en ölworkshop för kvinnor. I slutet på det här seminariet fick våra gäris designa den perfekta sommarölen. Det blev Flower Power Sour som Dugges sedan fick brygga.

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?

Min storasyster. Hon påstår att hon inte dricker öl men jag vet att hon skulle älska en bra pale ale. Den perfekta balansen mellan fruktighet och beska skulle göra susen för henne. Jag vet det! Jag drömmer om dagen hon låter mig servera henne ett glas av någonting göttigt…


6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

What’s Brewing, Lervigs ölfestival i Stavanger. Precis allt med den festivalen är jag imponerad av. Den obeskrivligt coola lokalen, bryggerierna, människorna, volontärerna, stämningen, allt. Speciellt hur det teamet löser problemet kring Norges lagar om alkohol. Inte bara att de löser det men att de dessutom gör det på ett så kreativt och roligt sätt, att jag nästan överväldigas av glädje och tacksamhet över att vara inkluderad i våran fantastiska ölvärld där jag får inspireras av så kreativa och idérika människor.