Regeringen bekräftar lättnader för barer

Efter att under lång tid levt med restriktioner släpps nu restaurangerna fria igen.

Regeringen bekräftade i dag vid en pressträff att alla restriktioner i steg 4 tas bort. Samtidigt poängterade man ovaccinerade fortfarande ska vara försiktiga.

Regeringen kallade idag till en pressträff där socialminister Lena Hallengren, kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson deltog.

Lena Hallengren bekräftade att restriktionerna i steg 4 tas bort den 29 september. Det betyder bland annat att restauranger och barer nu slipper att begränsa sällskap till åtta personer.

För ovaccinerade gäller fortfarande att de ska vara försiktiga och undvika trånga miljöer som till exempel krogar. Men något vaccinpass är inte aktuellt.

– Regeringen har inte för avsikt tvinga någon att vaccinera sig men måste göra på alla tänkbara sätt göra det som går att göra för att personer ska vaccinera sig.

Taket för riktigt stora evenemang tas nu också bort.

– Vi kan meddela att det inte kommer att finnas några deltagarbegränsningar för dessa evenemang heller, säger Amanda Lind.

Lena Hallengren meddelade även att regeringen i dag fattar beslut om att förlänga giltighetstiden för begränsningsförordningen och förordningen för tillfälliga smittskyddsåtgärder för serveringsställen under samma tid som den förlängda covidlagen, det vill säga fram till början av 2022.