Pubägarna negativa till vaccin-pass

Brittiska pubägare vill inte att det ska krävas vaccin-pass för att få ta en öl. Foto: Pixabay.

Ska det krävas ett vaccin-pass för att komma in på puben? Förslaget finns i Storbritannien, men en stor majoritet av pubägarna är negativ.

Vaccin-passet skulle visa upp att personen i fråga är vaccinerad och då skulle gästerna kunna vara på puben utan att bidra till någon smittspridning av coronaviruset. Frågan diskuteras i det brittiska parlamentet, men bland pubägarna är motståndet stort

I en undersökning där 365 pubägare svarade, visade det sig att hela 80 procent är emot vaccin-passet. Många menar att man redan har en säker miljö på sina pubar, och en hel del pubägare oroas också för vad som händer om kontrollen av passen inte sköts till 100 procent.

Även från regeringen finns det tveksamheter. På en presskonferens talade bland annat premiärminister Boris Johnson om problemen.

– Det finns människor som inte kan ta vaccinet av medicinska skäl, och samma sak gäller för gravida kvinnor. Vi måste vara väldigt försiktigt med hur vi gör det här, sade Johnson.

I Storbritannien är för tillfället alla pubar stängda och så har det varit under en tid. Det talas om en öppning i april eller maj, men inget datum är ännu bestämt.