Premiären närmar sig för Jonas satsning

Bildspel

Bild 1 av 5

Snart ska Jonas Gustavsson lämna kontoret och börja att brygga öl på Hisingen i Göteborg.

Sakta men säkert närmar sig premiärbryggningen för Morgondagens på Hisingen i Göteborg. Målet är att producera 250 000 liter per år.

Beernews berättade i början av året om Morgondagens satsning och flytt till Göteborg. I en lokal på Hisingen har det installerats ett bryggverk på 2000 liter och sex jästankar på vardera 3000 liter.

Om det inte vore för en försenad ångpanna hade bryggningen redan varit i gång.

– Vi flyttade in 1 februari och då skulle ångpannan ha varit här. Jag är ganska rastlös och tycker att allt går långsamt nu, säger Gustavsson.

Nu har i alla fall ångpannan anlänt och den installeras i den nya lokalen. Inom en månad ska det bryggas öl i lokalen och resan dit har varit lärorik.

– Det är många olika detaljer som ska lösas, det är inte direkt plug and play när man ska ha ett sådant här bryggeri. Det blir en del frågor man inte har svar på direkt, jag har ju inte gjort en sådan här satsning tidigare, säger Gustavsson.

Han har haft en hel del hjälp av Niklas Jansson från BrewMech och när premiärbryggningen nu närmar sig så känner han sig nöjd med de lösningar som gjorts. Satsningen på bryggeriet kommer i en tid han inte hade kunnat drömma om när bryggverket beställdes och kontraktet för lokalen skrev på i vintras.

– Det är klart att det märks att försäljningen minskar på restauranger och på export. Men jag är inte så orolig och vi kör på enligt plan. Jag tror det är tur i oturen att vi bygger nu och inte brygger nu.

Coronavirusets effekt på ölbranschen har fått Jonas Gustavsson och sambon Jennie Nilsson att tänka om en del när det gäller strategi för bryggeriet.

– Det får bli mer fokus på Systembolaget när vi börjar att brygga. Vi kommer att vara beroende av att det går att beställa våra öl.

En annan förändring är att det blir Jonas som står för all produktion inledningsvis.

– Planen var att annonsera efter en bryggare, men vi avvaktar med det nu. Men på sikt vill jag ha en person här som brygger, så kan jag göra recept och hitta på dumheter, säger Gustavsson med ett skratt.

När allt rullar på som det ska är målet att brygga 250 000 liter öl per år. Då ska en del av de ölen vara samarbeten med andra bryggerier.

– Alla är välkomna att höra av sig om de vill brygga här med oss, och vi har redan en del sådana kontakter. Det får gärna vara som en ungdomsgård för vuxna här, säger Guatsvsson.