Premiär för Dugges bryggningar i USA

Bildspel

Bild 1 av 3

De två första ölen som bryggdes.


 

Nu är Dugges i gång med sin bryggning i USA. Två tunga svarta imperial stouts blev det vid premiärbryggningen i New York.

Beernews har tidigare berättat om Dugges satsning på USA. Sedan tidigare har man exporterat öl till den amerikanska marknaden. Där har man bland annat lyckats bra med surölet Tropic Thunder, som i USA har namnet Tropic Punch.

Men nu är man alltså även i gång med återkommande bryggning på andra sidan Atlanten. På bryggeriet Great South Bay gjordes nyligen de två första ölen.

Från början var planen att brygga två humliga öl, men då många statliga funktioner legat nere valde man att brygga öl med längre hållbarhet istället. En av myndigheterna som legat nere är den som godkänner etiketter till nya öl, och det har skapat problem för många bryggerier i USA.

De båda ölen får namnet Fudge och Coffee och kommer ut på den amerikanska marknaden under våren. Längre fram ska det sedan fokuseras mer på humlig öl.

– Det blir mest fokus på humligt framöver, pale ale, IPA och DIPA. Men stoutbrygden ger oss en bra grund att stå på även vad gäller stouts, kommenterar Tomas Halberstad på Dugges.

Samarbetet har startat via Twelve Procent Beer Project, där bland annat Omnipollo och Evil Twin finns med. Totalt bryggdes det 7000 liter öl den första gången.

Framöver är planen att brygga 21 000 liter eller 28 000 liter per månad, och det kan som mest innebära en årsproduktion i USA på drygt 330 000 liter.

– Vi siktar på att åka till USA tre-fyra gånger per år men har ett stort förtroende både för bryggeriet vi brygger på och för Twelve Percent Beer Project. Vi kommer också att köra kvalitetskontroller på varje batch i Sverige då vi får ölen skickad till oss, säger Halberstad.

I höstas bryggde man i USA för första gången, då man tog fram Fresh 13 för den marknaden. Nu ska brytningarna ske betydligt mer återkommande.