Premiär för Aidens öl med egen jäst

Aiden Jönsson är amerikanen som hamnade i Sverige. Nu lanserar han Bretty Fingers, bryggeriet som satsar på sin egen jäst.

Aiden Jönsson är ursprungligen från Los Angeles men har bott i Stockholmstrakten i snart sex år. Redan under sin tid i USA var intresset för bryggning stort. Där jobbade han nämligen under en tid som bryggare på bryggpuben Phantom Ale i Anaheim.
– Jag lärde mig en massa om hur man brygger i lite större skala. Där bryggde vi på ett 500-liters bryggverk och det är där jag själv vill ha mitt bryggverk, säger han.
2012 började han att hembrygga och intresset har växt sedan dess.
– Jag blev intresserad av olika sorters öl och framför allt upptäckte jag att saison verkligen är min grej.
Där tog också intresset för att hitta sin egen jäst fart. Ölen han brygger ska vara gjord med jäst som han själv odlat fram.
– Jag började samla på jäststammar och fångar jäst som finns i omgivningen. Det finns så mycket man kan prova att göra, säger Jönsson.

Bretty Fingers driver han tillsammans med sambon Danielle Guasconi. Han är på jakt efter lokaler där han kan bygga sitt eget bryggeripå sikt. Det kan bli en lokal i Stockholmstrakten, eller på familjens gård utanför Uppsala. De öl som är framtagna så här långt är bryggda hos Brewing Költur och Frequency Beer Works.

– Jag vill ha mitt eget bryggeri och vi får se var det blir. Jag vill gärna jobba med mitt eget bryggeri i framtiden.
Under fredagen är det premiär för Bretty Fingers på Folk & Friends på Hornsgatan. Två öl kommer att finnas att prova, en saison med blåbär och en med maskrosor.