Positivt skattemöte om öl i riksdagen

Onsdagens riksdagsseminarium om differentierad alkoholskatt blev välbesökt. På bilden Erik Sahlin, skatterapportens författare David Sundin, Per Åsling (C), Hans Skan och Jan R Andersson (M). Sittande Johan Håkansson och Claes Wernerson. Foto: Privat.

Det blev positiva signaler gällande differentierad alkoholskatt när Sveriges Oberoende Bryggerier under onsdagen var med på ett seminarium i riksdagshuset. Dessutom var intresset stort.

Det var i måndags som Sveriges Oberoende Bryggerier började sin kampanj för att lyfta fram frågan om differentierade alkoholskatter, där mindre bryggerier får en lägre skatt. En lösning som i dag finns i alla EU-länder utom Italien och Sverige.

Måndagens aktiviteter på olika bryggerier var ganska dåligt besökta av de inbjudna riksdagspolitikerna, men seminariet i Stockholm var välbesökt. Runt 25 politiker fanns på plats och samtliga riksdagspartier var representerade.

-Det här är en ny fråga för de flesta, men det var ett bra intresse och man ville bland annat veta hur man gjort i andra länder, säger Johan Håkansson, ordförande i Sveriges Oberoende Bryggerier.

På plats var bland annat Per Åsling (C), som är vice ordförande i skatteutskottet och han berättade att frågan ska tas upp i det utskottet.

– Han trodde inte att det här var en fråga som ska behöva hamna i långbänk. Jag tror många förstod att det här är en fråga om småföretag och inte om alkoholpolitik, säger Håkansson.

Han var väldigt nöjd med dagen och känner att frågan om differentierad alkoholskatt nu finns på bordet hos de olika riksdagspolitikerna.

– Vi får avvakta lite nu och sedan ha kontakt med politikerna igen.