De mörka ölen bäst bland nyheterna

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Systembolaget erbjuder flera riktigt bra nyheter på fredag. Foto: Systembolaget.

På fredag är det dags för nya öl på Systembolaget igen. Vi fastnade framför allt för en del mörka och tunga öl som smakade riktigt bra.

November månads andra nyhetssläpp med tillfälliga öl håller kanske inte samma fantastiska klass som för två veckor sedan, men trots det finns här öl för de flesta smaker.

All In Brewings Gothenburg Phenomenon smakar riktigt bra ,och Modern Times gör sällan eller aldrig en dålig öl. Ett nytt trappistöl hittar också in på hyllorna, men de öl vi fastnade mest för var de tunga och mörka pjäserna.

Här är alla ölen som släpps på fredag.

All In Brewing Gothenburg Phenomenon, 330 ml, 30,90 kr, 5,7 %, Amerikansk pale ale

Friskt humligt med citrus och en del tropiska toner. Lättdrucket och gott.

 

Rogue Coast Haste Imperial Hazy IPA, 473ml, 50,90 kr, Imperial/Dubbel IPA

Ganska traditionellt humligt öl med en tydlig matlbas och en humle som tyvärr inte håller absoluta toppklassen. Okej öl men inte mer.

 

Stone Scorpion Bowl IPA, 355 ml, 27,90 kr, 7,5 %, India pale ale

Friskt humligt med citrus, lätta grästoner och en lätt ton av grapefrukt och lite blommiga toner. Helt okej.

 

Modern Times Space Ways, 473 ml, 50,90 kr, 6,7 %, India pale ale

Ett favoritbryggeri som vi inte ser så mycket av i Sverige. Här är det humligt och friskt, lätta tropiska toner och en försiktig beska. Gott men inte riktigt San Diego-bryggeriets toppnivå.

 

Amundsen/Wylam Incendiary Confusion DDH IPA, 440 ml, 60,90 kr, 7,5 %, India pale ale

Humligt och med frukttoner, citrus och mango. Men där finns också något som stör en aning. Helt okej öl men trodde på ännu mer.

 

Omnipollo Quadrupel Dry Hopped Fatamorgana, 440 ml, 60,90 kr, 8,0 %, Imperial/dubbel IPA

Fräscht med snygga humletoner, tropiskt och med en mjuk och väldigt tillbakahållen beska. Väldigt lättdrucket med tanke på procenten. Mycket gott.  FRAMFLYTTAD

 

De La Senne Winter Mess, 330 ml, 37,00 kr, 8,5 %, Belgisk mörk ale

Maltfokus med mörkt bröd, kextoner och en lätt kryddighet. Fylligt och med gott om smaker utan att bli spritigt. God öl.

 

Zundert Trappist 10, 330 ml, 35,90 kr, 10,0 %, Abt och kvadrupel

Behagliga frukttoner där det mest handlar om russin och fikon, brödigt med lätt kryddtoner och en touch av vanilj. God öl även om den inte når det absoluta toppskiktet i den växande trappistfamiljen.

 

Sierra Nevada Narwhal, 355 ml, 41,90 kr, 10,2 %, Imperial porter och stout

Fylligt och tungt med kaffe och kakao i första rummet. En del chokladtoner och en lätt fruktighet dyker också upp i smakerna där det också finns en lite rökig tendens. Fylligt och riktigt gott.

 

Great Divide Mexican Yeti, 568 ml, 120,90 kr, 9,5 %, Imperial porter och stout

Man vet att det är nya tider i ölvärlden när en Yeti dyker upp på burk. Här är det en smakexplosion med kaffe, vanilj och en del kryddor som ändå inte tar överhanden. Inte alls spritigt och ett öl som kan få räcka länge under kvällen. Riktigt gott.

 

Ballast Point High West Bourbon Barrel Aged Victory At Sea, 355 ml, 39,90 kr, 12,0 %, Imperial porter och stout

Riktigt gott med vanilj och trä från fatlagringen som ger en ny dimension till ett i grunden redan bra öl. Rostat med mörk choklad, russintoner och en hel del vanilj i avslutningen. Mycket god.

 

Clown Shoes Mocha Sombrero, 473 ml, 44,90 kr, 7,0 %, Söt porter och stout

Ganska försiktigt rostat öl med kaffetoner, choklad och en del kakao. Helt okej men hamnar lite i skymundan jämfört med ölen ovan.