Blir det nya lagar även i sista delstaten?

Sakta men säkert har alkoholreglerna luckrats upp i USA. Nu är det till exempel bara delstaten Minnesota som håller fast vid att bara öl upp till 3,2 procent får säljas i vanliga butiker.

Vi påstår absolut inte att det har ett samband. Men delstaten Minnesota har största andel svenskamerikaner av alla stater i USA, och man har också de hårdaste alkoholreglerna för ölförsäljning.

Under senare år har stater som Kansas, Oklahoma och Utah lättat på reglerna och börjat att tillåta starkare öl i vanliga butiker. Men i Minnesota håller man fast vid de gamla reglerna, trots att många protesterar.

– Det är 2019 nu men Minnesota alkohollagar påminner om förbudstiden, säger republikanska senatorn Karin Housley till sajten Star Tribune.

Hon ser en lagändring som den enda chansen att ha kvar öl i butikerna, då hon tror att få i framtiden kommer att brygga öl för en så liten marknad som bara butiker i Minnesota.

– Det kommer inte att ta lång tid innan marknaden kräver att vi har lagar som resten av landet. Minnesota har en bryggeriscen i världsklass och en växande marknad. Vi borde uppmuntra tillväxt där och inte stoppa den, säger Housley.