Bra skattemöte med skånska politiker

Bildspel

Bild 1 av 2

Tim Persson och Ulrik Jönsson hade ett riktigt bra möte med de politiker som kom på besök.

Det blev ett riktigt bra möte när Klackabacken och Åhus Bryggeri samlade 13 politiker för att prata om differentierad ölskatt. Flera politiker ska ta med frågan till riksdagen.

Under hösten presenterade Sveriges Oberoende Småbryggerier en rapport där man lyfte fram hur en sänkt skatt för de små bryggerierna skulle gynna företagsamheten utan att påverka alkoholkonsumtionen. Då bjöds också in till träffar med politiker, men på de flesta platser var intresset då svalt.

Därför var det positivt när 13 politiker hade sökt sig till Åhus Bryggeri för att träffa Tim Persson från Klackabacken och Ulrik Jönsson, som var värd för evenemanget.

– De tog till sig det vi presenterade. Det kändes som att det tog skruv, säger Jönsson.

Flera av politikerna visade stort intresse för rapporten och skulle ta med sig frågan till sina respektive partier. Centerpartiets riksdagsledamot Sofia Nilsson och regionspolitikerna Per Einarsson (KD) och Yvonne Augustin (S) såg båda positivt på rapporten. Även de tio närvarande lokalpolitikerna var nyfikna på upplägget för en sänkt skatt.

– Det kändes som att vi nådde fram och alla tyckte att det var intressant. Under mötet pratades det också en del om gårdsförsäljningen och om den turism som skulle kunna växa om det fanns möjlighet att sälja öl direkt till kunder från bryggerier.

De flesta EU-länderna har i dag en differentierad ölskatt, där mindre bryggerier betalar mindre i skatt per producerad liter. Här kan du läsa det förslag som togs fram av Sveriges Oberoende Småbryggerier under hösten.