Populärt att plugga till bryggare

228 sökande. Till 25 platser. Bryggarutbildningen i Ludvika har blivit riktigt populär.

– Vi är nog alla nördar, eller åtminstone på väg att bli, säger studenten Erik Brimstedt.

Göteborgskillen Brimstedt är en av de elever som började på utbildningen i augusti efter att tidigare jobbat som lastbilschaufför.

– Jag har bryggt hemma sedan 2014, och ville prova på något nytt i livet, säger han.

Utbildningen lyder under Yrkeshögskolan och vänder sig i första hand till personer som vill hitta ett nytt yrke. I dag går personer från Umeå i norr till Höör i söder på utbildningen. Vissa har bryggt massor, andra väldigt lite.

– Men jag tror att alla har saker att lära sig redan från start. De som kan lite mer är dessutom bra på att dela med sig till de andra, säger Brimstedt.

Christian Åhman, även han göteborgare, tog över som ansvarig för utbildningen 2014. Under hans ledning har det skett en hel del förändringar.

– Vi måste följa med vad som händer i branschen, vi siktar inte på att våra elever bara ska lära sig att brygga storskaligt. Vi har förändrat och de flesta som går ut startar eget eller hamnar på ett litet bryggeri, säger Åhman.

Var fjärde vecka genomförs en intensivvecka på utbildningen i Ludvika. Övrig tid är för studier på egen hand på hemmaplan. En hel del praktik finns också inplanerat i utbildningen.

– Det brukar vara lätt för studenterna att hitta praktikplatser, och vi rekommenderar dom att vara på olika platser. Vi har faktiskt bryggerier som ringer och frågar efter studenter, säger Åhman.

Den stora biten i utbildningen är bryggeriteknik och kemi. I princip hela våren ska ägnas åt det.

Boomen med svenska småbryggerier har också speglat av sig i intresset för utbildningen. Förra året sökte 176 personer till utbildningen, i år var det alltså hela 228.

– Vi går på betyg och arbetslivserfarenhet vid uttagningen. Det är alltså inte bryggarkunskaper som gäller i det läger, förklarar Åhman.

För Erik Brimstedt väntar inom kort fyra veckors praktik på Poppels Bryggeri. Det blir det första praktiska steget i resan mot sitt slutmål.

– Tanken är att jag ska ha något eget, säger han.