Poppels avslöjar nu vad de vill göra i nya citybryggeriet: totalt pilsnerfokus med öl jäst i ekfat.
Det har varit en del hemlighetsmakeri om vad Poppels ska göra i sitt nya bryggeri vid Hisingsbron i centrala Göteborg.
Nu är det klart. Bryggeriet ska fokusera på en enda öl.
– Det blir en huspilsner och that’s it och den kommer inte att lämna byggnaden, säger Mats Wahlström på Poppels.
– Vi har tittat mycket på de stora klassiska ölinstitutionerna i Tyskland och Tjeckien, många av dem har börjat med eller har fortfarande bara en eller två öl som serveras.
Men det blir inte vilken pilsner som helst. Poppels fatleverantör har inte hört talas om någon annan som satsat så stort, sju ekfat på 2000 liter för jäsning och lagring av pilsner. Vanligtvis brukar faten användas till syrligare öl.
– Vi blev både överraskade och glada att knåpat ihop något som verkligen inte är vanligt.
– Nu håller vi på att utveckla pilsnern och det kommer förstås att bli mycket ektoner, men exakt var den hamnar stilmässigt mellan Tyskland och Tjeckien är inte klart än. Me det ska vara en enkel härlig pilsner som väldigt många känner igen sig i.
Att använda ekfat för jäsning av lager innebär en del utmaningar, men Mats är säker på att det ska fungera bra.
– Vi kommer att behöva jobba på ett helt annat sätt och vi tittar på det, men vi har ju gott om kunniga och erfarna bryggare som alla bidrar på olika vi säger han. Men så klart förutom vår bryggmästare Daniel Granath så bidrar ju Edvin Wallmo, som ska bli huvudbryggare väldigt mycket. Men även Tobias Grönqvist, som har tysk bryggmästarutbildning och ett stort pilsnerintresse, kommer med några extra strån till stacken.
Restaurangen har plats för 170 gäster och där kommer huspilsnern serveras direkt från serveringstankar. Men det blir faktiskt inte bara den, även andra öl från Jonseredsbryggeriet kommer att finnas på plats.
Den 15 augusti öppnar Poppels citybryggeri och någon form av invigningsfest blir det.
– Ja, det blir party, men har inte riktigt hunnit dit än, säger Mats.