Politikern vill se Systembolaget stängt

Katrina Gustavsson vill att Systembolaget stängs. Foto: Privat.

Stäng Systembolaget. Så tycker politikern Katarina Gustavsson (Kd). Men till och med egna partiet tycker att förslaget är ogenomtänkt.

Det har kommit förslag på att stänga Systembolaget i corona-tider tidigare under våren. Nu är det dags igen. Det är Katarina Gustavsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Falun, som för fram idén.

Hon grundar förslaget på att våld i hemmen ökar när folk är mer hemma och att alkoholen ofta är en anledning till brotten.

– Nu i coronatider är folk mycket mer hemma och det är svårt att veta vad som händer innanför hemmets väggar. Genom att minska tillgängligheten på alkohol tror jag att vi också kan minska våldet mot kvinnor och barn. Jag tycker statsministern borde ta ansvar och jobba mot en sådan här inriktning. Staten måste ta sitt ansvar och något måste helt klart göras, säger hon till Aftonbladet.

Gustavsson menar att hon fått positiv respons på sitt utspel, och att även de som inte hållit med har hållit en trevlig ton. Men det egna partiet avfärdar förslaget ganska tydligt.

– Det är inte relevant och inget som vi tycker eller driver som parti. Jag tror att detta ska läggas i facket av ogenomtänkta idéer snarare än konstruktiv politikutveckling i ett krisläge, kommenterar Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren till Aftonbladet.